Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 15:33:26

Виставку в Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського присвятили історикам, що загинули на війні за Незалежність України

11.04.2015   10:01Агенцiя

10 квітня в Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського відкрилася виставка “Нові археологічні дослідження Чернігівщини”, що вже традиційно створюється до Міжнародного Дня пам’яток і визначних місць.

Цього року вона присвячена пам’яті випускників історичного факультету Чернігівського національного педагогічного університету імені Т.Г. Шевченка Миколи Бруя, Олександра Найдьона та Євгена Бушніна, які загинули, захищаючи незалежність та територіальну цілісність нашої держави на Сході України.
На окремому планшеті представлені їхні фотографії та документи. Чернігівець Микола Бруй – гранатометник 1-ї окремої танкової бригади, загинув 26 липня 2014 року біля села Красне (Луганський аеропорт).

Чернігівська обласна рада прийняла рішення про клопотання про присвоєння йому звання “Герой України”.

Уродженець Городні Олександр Найдьон, випускник 2005 року служив старшим сержантом міліції батальйону патрульної служби міліції особливого призначення “Чернігів”. Він загинув 16 листопада 2014 року у Станиці Луганській. Посмертно нагороджений орденом “За мужність” ІІІ ступеня. Чернігівець Євген Бушнін, випускник 1999 року був бійцем 8-го окремого полку спеціального призначення і загинув 10 лютого 2015 року в Краматорську.

Виставка створена за результатами польового сезону 2014 року на території Чернігівської області та репрезентує матеріали археологічних експедицій:
- Чернігівського національного педагогічного університету імені Т.Г. Шевченка (у Спасо-Преображенському соборі Чернігова: керівник О.Є. Черненко; у Новгороді-Сіверському: керівники О.Є. Черненко, І.С. Кедун; у Любечі Ріпкинського району: керівник О.М. Веремейчик; на території Мезинського національного природного парку: керівник Р.М. Луценко.);
- Чернігівського національного педагогічного університету імені Т.Г. Шевченка та Інституту археології НАН України (біля с. Виповзів Козелецького району: керівники О.П. Моця, В.М. Скороход; у Батурині Бахмацького району: керівники Ю.М. Ситий, В.М. Скороход, В.І. Мезенцев);
- Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя (біля Ніжина: керівник І.С. Кедун).

Чернігівський історичний музей імені В.В. Тарновського, відповідно до обласної програми археологічних досліджень, був замовником більшості цих досліджень.

Серед представлених експонатів є речі з городища, посаду та подолу Виповзівського археологічного комплексу, де були досліджені об’єкти доби бронзи, раннього заліза та давньоруського часу. Це – пірофілітова намистина та наральник Х ст.

У Любечі на городищі Монастирище розкопані фундаменти трапезної церкви Іоакима і Анни кінця ХVII–XVIII ст. та споруди ХІІ–ХІІІ ст., з якої експонується керамічний посуд.

Цікаві матеріали X–XVIII ст. знайдені на території Чернігівського Єлецького Свято-Успенського монастиря – давньоруська бойова сокира, численні уламки різнотипних амфор та кришки до них, зроблені з амфорних стінок.

Із досліджень фундаментів Спасо-Преображенського собору можна побачити фрагменти плінф та пірофілітової плити ХІ ст.

Вперше представлені орнаментована посудина доби бронзи та знахідки зі споруди післямонгольського часу, дослідженої на поселенні Ветхе-І біля Ніжина.

Серед виявлених артефактів останнього польового сезону на Замковій горі Новгорода-Сіверського – денце давньоруської гончарної посудини з клеймом у вигляді сонця, писало, кістяні шахова фігурка та накладка, польські монети ХVІІ–ХVІІІ ст. і глечик ХV–ХVІ ст.

Спеціально для музейної виставки Клубом історичної реконструкції “Гульбище” надані власноруч зроблені копії жіночих прикрас скандинавського поселення “Бірка” X ст. та повстяні вироби.
Перед учасниками відкриття виступили керівники експедицій, які розповіли про підсумки польового сезону, цікаві об’єкти та артефакти, здобуті ними у 2014 році. Всі присутні, серед яких були рідні та близькі загиблих воїнів, вшанували їхню пам’ять хвилиною мовчання.

Виставка працюватиме до кінця вересня 2015 року.


Вікторія Мудрицька, Людмила Сита, Чернігівський історичний музей імені В.В. Тарновського

Останні новини Чернігівщини

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн 13:30

Попри постійні військові небезпеки і фінансові труднощі, АТ «ОТКЕ» стабільно та надійно забезпечувало жителів 19 територіальних громад послугами, це понад 125 тисяч мешканців.

Переселенці і ветерани війни: що пропонує служба зайнятості 13:15

Продовжуємо інформувати роботодавців, переселенців та ветеранів про можливості та ресурси служби зайнятості. Черговий «круглий стіл» за участю громадян цих категорій, а також представників місцевої влади, служби зайнятості та соціальних партнерів відбувся в Менській міській раді під головуванням директорки Чернігівського обласного центру зайнятості Людмили Ключник.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:53

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення, 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій загинула 1 особа та 2 особи постраждали.

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців 08:37

У рамках державної програми «єВідновлення» компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців.

16 квітня: цей день в Україні і світі

16 квітня: цей день в Україні і світі 08:32

ДЕНЬ 783 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 783 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини