Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 09:28:01

У Чернігові відкрили виставку гобеленів латвійської художниці

09.04.2015   12:48

8 квітня голова обласної ради Микола Звєрєв взяв участь у відкритті виставки латвійської художниці по текстилю Івети Веценане «Від гобелену до книжки», яка організована за сприяння обласної ради в Чернігівському музеї сучасного мистецтва «Пласт - Арт».

В рамках головування Латвії в Раді ЄС виставку презентувала Надзвичайний та Повноважний Посол Латвії в Україні Аргіта Даудзе. В її експозиції представлені, створені художницею, гобелени та ілюстрації до книжки «Мій дідусь Антониньш». «Іноді з гобелену створюється книга, іноді з книги створюється гобелен. В цій виставці зустрічаються обидва напрямки моєї роботи, які відображають мій світогляд та прагнення до внутрішньої людської свободи та бажання знайти щастя поміж своїми», - розповідає Івета Веценане про свою виставку.

Микола Звєрєв, звертаючись до присутніх, зазначив, що завдяки пані Послу та Уряду, депутатам Сейму Латвії область отримала значну підтримку і допомогу у цей непростий час. Це низка програм і проектів для Чернігівщини, і України в цілому, серед яких – допомога військовослужбовцям, гуманітарна підтримка дітей, батьки яких загинули в зоні АТО, проекти співробітництва в торговельних і економічних відносинах.

За словами керівника, сьогоднішній захід - свідчення тісних зв'язків, які налагодилися з Латвією. Обласна рада підтримує проведення таких культурних заходів, що проходять за участю і сприяння Посольства Латвійської Республіки в Україні.

– Місія гуманітарної допомоги і підтримки українців є дуже важливою. Це символ єднання і дружби між Латвією і Україною. І виставка є цьому яскравим свідченням, - наголосив очільник обласної представницької влади.

Архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій, який є і Представником Київського патріархату при європейських інституціях, сказав, що Європа - це найперший людський контакт, єдність культурного, духовного, історичного простору.

– Ми разом пройшли складний шлях до незалежності, а тепер ми разом ідемо європейським шляхом. Досвід Латвії може допомогти нам збудувати європейську країну, - підкреслив священнослужитель.

Надзвичайний та Повноважний Посол Латвії в Україні Аргіта Даудзе у своєму виступі зазначила, що Латвія організувала цю виставку, оскільки в неї склалися дружні відносини з Чернігівщиною. Це Прибалтійська держава є однією з 28 країн-членів Європейсьокго Союзу, де всі культури і мови однаково важливі і кожна з них гідно розвивається. За словами Аргіте Даудзе, Івета Веценане – багатостороння художниця, яка не тільки малює, займається ткацтвом, а й пише книжки для дітей.

Пані Посол також висловила вдячність голові обласної ради та адміністрації музею за організацію виставки.

Про творчість латвійської художниці Івети Веценане розповіла її колега художниця Байба Спранце, яка цього ж дня, перед відкриттям виставки в музеї сучасного мистецтва, провела майстер-клас для учнів художніх шкіл та дітей, батьки яких загинули на сході України.

 

Довідково.

Латвійська майстриня Івета Веценане відома у всьому світі як перша художниця, яка використовує у своїй творчості бурштинові нитки. Унікальна техніка бурштинових ниток була винайдена в 2012 році співробітницею Ризького центру біоматеріалів та інновацій при Ризькому технічному університеті, доктором технічних наук Інгою Ляшенко, але потрапив у світ мистецтва унікальний винахід завдяки саме Іветі Веценане.

Основам ткацького ремесла художниця навчилася ще будучи студенткою, а про тонкощі дізналася вже під час різних етнографічних експедицій. Бурштинова нитка має великий спектр властивостей, які можуть бути використані в різноманітних галузях.

У роботах Івети Веценане традиційне філігранно переплітається з новаторським. Вона сама винайшла нові способи забарвлення ниток, щоб домогтися у своїх гобеленах «акварельного» ефекту. Тонке відчуття природи вилилось у соковиті кольори, зашифровані сюжети, насичені ансамблі квітів. Кожен новий гобелен – це нові ритми, нові сузір'я кольору, нові світи.
 

Останні новини Чернігівщини

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців 08:37

У рамках державної програми «єВідновлення» компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців.

16 квітня: цей день в Україні і світі

16 квітня: цей день в Україні і світі 08:32

ДЕНЬ 783 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 783 RUSSIAN AGRESSION

Прокуратура на захисті інтересів держави у сфері охорони і збереження територій та об’єктів природно-заповідного фонду в умовах воєнного стану 17:11

Козелецькою окружною прокуратурою встановлено порушення інтересів держави під час використання земель природно-заповідного та лісового фондів, а саме земель регіонального ландшафтного парку «Міжрічинський», який є одним із найбільших природних парків України за площею – майже 79 тис. га та розташований на півночі країни між річками Дніпром та Десною на території Чернігівської області.

Ритм сучасності — проєкт “Jazz-Куліса” 17:07

13 квітня 2024 року бенд “BissQuit” знову зустрівся з шанувальниками джазу в межах проєкту “Jazz-Куліса”. В єдиному творчому просторі — на сцені Чернігівського обласного філармонійного центру — музиканти і глядачі разом поринули в атмосферу музики, що вивільняє зазвичай втаємничені емоції в кожного причетного до неї.

Презентація монографій, присвячених історії Батурина і Глухова 16:47

11 квітня у читальному залі Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових у межах чергового засідання клубу «Краєзнавець» відбулася презентація монографій, присвячених історії двох столиць часів Гетьманщини – Батурина і Глухова.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини