Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 01:36:35

Патріарх Філарет нагородив письменників

15.12.2014   07:36Агенцiя

Письменники, журналісти Тетяна і Сергій Дзюби стали лауреатами почесної премії Української Православної Церкви Київського Патріархату імені преподобного Паїсія Величковського.

Нагороду урочисто вручив Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет, який взяв участь у мистецькому вечорі на честь вшанування преподобного Паїсія Величковського в приміщенні центру дозвілля «Листопад» у Полтаві. Зала на понад тисячу місць була переповнена і не вмістила всіх охочих.

Віряни стоячи, оваціями привітали Предстоятеля Київського Патріархату. Відкрили урочистості молитвою «Царю небесний» у виконанні студентів Київської православної богословської академії. Відбулася презентація документального фільму «Сучасники: Паїсій Величковський». Автор кінострічки – полтавська поетеса Марія Бойко. Фільм знятий за ініціативою архієпископа Полтавського і Кременчуцького Федора з благословення Святійшого Патріарха Філарета.

Після презентації фільму з привітальним словом до присутніх звернувся Патріарх Філарет. Архіпастир розповів про світоча українського чернецтва, який ніколи не забував своє походження та закликав брати з нього приклад. «Паїсій був ченцем, який досяг євангельських досконалостей. Він подолав гріх у собі. Обійшовши всі монастирі країни, не знайшов у них чернечого життя, тому й поїхав на Афон. У Молдові заснував монастир і створив велику братію. Преподобний є родоначальником старчества – духовного керівництва віруючих», – зазначив Святійший Владика. Також він наголосив, що Україна обов'язково переможе у війні нашого народу з віроломним агресором – Росією.

З рук Патріарха Філарета почесні дипломи та ікони преподобного Паїсія Величковського отримали цьогорічні лауреати почесної відзнаки. У номінації «Література» нагороду здобуло подружжя з Чернігова – Сергій і Тетяна Дзюби. Також у номінації «Духовне відродження» премію отримав протоієрей Василь Симулик, благочинний Хорольського району, композитор, художник, поет та винахідник, будівничий храму у місті Хоролі. У номінації «Мистецтво» нагородили засновника та художнього керівника народного хору «Калина», диригента, професор Григорія Левченка. У номінації «Наука» відзначено відомого науковця, доктора філологічних наук, професора з Києва Миколу Тимошика, укладача та видавця багатотомника творів митрополита Іларіона (Огієнка). Доктор права Олександр Панченко одержав нагороду за значну громадську діяльність.

«Я щасливий, що отримав нагоду поспілкуватися з видатним Українцем, подвижником, очільником нашої Церкви, – прокоментував цю подію Сергій Дзюба. – Така нагорода – дуже велика честь для віруючої людини! Щиро дякую всім, хто організував це патріотичне, високодуховне свято».

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.