Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 22:42:10

Покорщина плаче гіркими сльозами…

20.11.2014   12:51Агенцiя

Садиба Дараган або ж Покорщина – найдавніший збережений садибний комплекс на Лівобережній Україні.

Чудовий будинок, флігелі, кам’яниця, ландшафтний парк – на сьогодні все це знаходиться у жахливо-занедбаному стані.

Декілька разів маєток збиралися реставрувати як для власних потреб, так і для створення на базі пам’ятки музейного комплексу. Проте це були лише пусті розмови і обіцянки, садиба наразі в такому стані, що до неї страшно підходити, вона в будь-який момент може завалитися, поховавши під собою необачного туриста.

Тому педколектив Козелецької ЗОШ І-ІІІ ступенів № 3, учні 6-А класу з їх класним керівником Примою В. М. вирішили започаткувати акцію «Покорщина плаче гіркими сльозами». До співпраці вони хочуть залучити працівників радіо і телебачення, щоб усі дізналися про місце, де імператриця Єлизавета покорилася простій козацькій жінці Наталії Розумисі, після таємного вінчання з Олексієм Розумом.

Мета акції – привернути увагу спільноти до збереження та відновлення пам’ятки архітектури – садиби Дараганів.

Покорщина плаче гіркими сльозами,
Занедбано тебе, рідненька земля.
Славне козацьке гніздо Дараганів,
Вмираєш тихенько: «Недоле моя».
Колись ти зелена, чудова та пишна
Задумливо слухала спів солов’я…
Все зникло й не зна Україна,
Яка отут розруха, лиш вітер гуля…
Вмираєш тихенько,
Нема вже тієї простої краси.
І лиш залишилися сни ті барвисті.
Та вірю я в те, що не скоримось долі,
Що будем боротись, рідненька моя.
Покажемо світу і людям майбутнім,
Яка Україна – козацька земля…

За інформацією Козелецької школи № 3.

Довідка.

На околиці містечка Козелець зберігся унікальний садибний комплекс — Покорщина, збудований в середині XVIII ст. Належав він славній родині Віри Григорівни Дараган, сестрі останнього гетьмана України Кирила Розумовського, та її чоловікові Юхиму Дарагану, київському полковнику. Архітектурний комплекс садиби Дараганів на Покорщині є пам’яткою архітектури національного значення (охоронний № 846).

До садибного комплексу входять: головний будинок (дерев’яний, одноповерховий, XVIII ст.); кам’яниця (мурована господарська будівля, що використовувалась як комора для зберігання цінностей, XVIII ст.); каретний сарай (одна з найстаріших дерев’яних будівель на Лівобережжі, прикрашена різьбленням).
Пам’яткоохоронці неодноразово звертали увагу на необхідність створення музейного комплексу в Козелецькому районі. Шанувальники старовини планували возити сюди туристів і відродити славний козацький край. Обласна рада позитивно сприймала цю ідею, але грошей на створення музею у державному бюджеті не було.

Але, все таки кілька років тому за державні кошти вдалося розробити проектно-кошторисну документацію на реставрацію пам’яток «Покорщини».

З часом знайшлася і небайдужа людина — Володимир Недяк, генеральний директор та засновник приватного музею «Козацькі землі України», лауреат Національної премії ім. Тараса Шевченка. Оглянувши садибу, він вирішив відродити її велич, реставрувати за власні кошти пам’ятки і створити на околиці Козельця музейний комплекс. За його пропозицією 24 грудня 2009 року Чернігівська обласна рада розглянула питання «Про подальше використання пам’яток архітектури садиби «Покорщина». Депутати вирішили передати у довгострокове безоплатне користування терміном на 49 років пам’ятки архітектури садиби. Козелецькій селищній раді було рекомендовано передати в оренду земельну ділянку під створення музейного комплексу. З обласного бюджету передбачилися й витрати, зокрема на проведення поточної інвентаризації, виготовлення технічної документації на групу інвентарних об’єктів садиби «Покорщина».

Але, на жаль, рішення обласної ради не виконано. Відтак, унікальний садибний комплекс нині у критичному стані. Споруди руйнуються і потребують термінових протиаварійних ремонтно-реставраційних робіт. Пам’ятка архітектури національного значення перетворилася на смітник, зараз у ній господарюють наркомани, які знищують рідкісну дерев’яну будівлю. На території колись мальовничого парку споруджуються гаражі, хліви…
 

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.