Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 13:43:17

Чернігівщина на шляху повернення історичної правди

25.10.2014   07:45

23 жовтня голова обласної ради Микола Звєрєв, в.о голови облдержадміністрації Сергій Журман зустрілися з делегацією Українського інституту національної пам'яті на чолі з Володимиром В'ятровичем.

Сьогодні, як ніколи, важлива самоідентифікація українців. На цьому в.о голови облдержадміністрації Сергій Журман наголосив на зустрічі з делегацією Українського інститут національної пам’яті начолі з головою наукової установи Володимиром В’ятровичем.

Як зазначив Сергій Журман, Чернігівщина — край партизанської слави, у якому дуже важко викорінити радянські погляди на життя.

— Для нашого регіону важливо освіжити історичну пам'ять, відкрити очі на більшість подій. Це і політичні репресії, і часи голодомору. На жаль, яскравих, але, донедавна заангажованих, прикладів цього у нашій області більше, ніж достатньо, — зауважив в.о. голови облдержадміністрації.

Співпраця Чернігівської облдержадміністрації та органів влади регіону з Українським інститутом національної пам’яті (далі – УІНП) розпочалася з квітня 2008 року, коли в регіон було призначено його представника.

За цей час було спільно реалізовано кілька масштабних проектів. Зокрема, створено експозицію Меморіального комплексу «Пам’яті Героїв Крут», забезпеченно екскурсійне обслуговування відвідувачів, надається науково-консультативна допомога. До того ж, ця подія щорічно відзначається 29 січня.

Проводяться заходи з вшанування пам’яті жертв політичних репресій.

Розглядається проблематики участі України і, відповідно Чернігівщини, у Другій світовій війні. Запущено проект державної політики пам’яті щодо жертв Корюківської трагедії та всіх знищених нацистськими карателями населених пунктів разом із їхніми мешканцями. У рамках проекту видано 6 тематичних книг, вийшло кілька теле- і радіопередач та створено документальний фільм.

Спільно з представниками УІНП проведено десятки наукових і науково-просвітницьких заходів із усього спектру дат, подій національної пам’яті.

У планах — будівництво Меморіалу Корюківської трагедії, лобіювання відновлення державної політики національної пам’яті щодо Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця», яка обірвалася з лютого 2010 року, а також продовження роботи у відзначенні Пам’яті Героїв Крут.

Приємним стало те, що Володимир В’ятрович відзначив Чернігівщину, як область, що одна із перших почала інтенсивну та плідну співпрацю з Українським інститутом національної пам’яті. Він зауважив, що і надалі сприятиме регіону у відродженні історичної свідомості.

У рамках візиту голови УІНП до нашої області відбулася міжрегіональна науково-практична конференція «Вигнання нацистських окупантів із України: пам’ять та уроки історії для сьогодення» на базі Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К. Д. Ушинського. Також Володимир В’ятрович побував на засіданні прес-клубу «Ділове слово» у Департаменті інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської ОДА. Воно було присвячене презентації громадського проекту українських істориків — сайту «ЛІКБЕЗ. Історичний фронт» та проблематиці формування та реалізації державної політики національної пам’яті, діяльності Українського інституту національної пам’яті.

 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини