Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 03:55:29

Чернігівці від мала до велика разом вишивали карту України

25.10.2014   00:09Агенцiя

Всеукраїнська акція «Україна разом» унікальна тим, що до неї вже приклали руку близько чотирьох тисяч людей.

Карта вже побувала у Вінниці, Житомирі, Рівному, Луцьку, Тернополі, Львові, Ужгороді, Маріуполі, Івано-Франківську, Хмельницькому, Кіровограді та Чернівцях.

На полотні розміром 1,5 на 2 метри вишивають карту України з символікою всіх областей. Таким чином, карту вишиває вся Україна.

Вишивати велику карту України почали 1 серпня в Вінниці. Частину Кримського півострова вишили жителі татарського села під Вінницею, а коли за голку бралися діти, то бажали, щоб із завершенням вишивки закінчилася і війна в країні. Потім карта вирушила подорожувати по західних областях. На вишивку тільки трьох західних областей пішло більше п'яти кілометрів ниток, підрахували організатори і зізналися, що після цієї цифри збилися з рахунку. У кожному регіоні залишити свій стібок на карті єдиної України приходять в середньому 200-300 осіб.

- Ми покликані об’єднувати Україну, і хочемо аби всі області, які складають нашу країну, схилися до центру, не розпорошуючи свою красу і силу на сторони. Тільки разом ми – Україна, - наголошують організатори.
Акція «Україна – разом!» претендує на національний рекорд. Представники Національного реєстру Рекордів України офіційно погодились на фіксацію рекорду в номінації «Мистецтво» - «Карта України вишита вручну найбільшою кількістю вишивальників». Для встановлення рекорду необхідно побити попередній рекорд – 236 чол.

- Власне, не стільки у погоні за рекордами, а щоб зробити потужний енергетичний оберіг для України від війни та негараздів і влаштували таку патріотичну акцію – говорить чернігівський організатор Катерина Івашко.

Про акцію вона дізналася від своєї одногрупниці з Вінниці, яка і розпочала вишиваний марафон.

- Будемо вишивати, будемо заповідати, щоб над нашою країною нарешті запанував спокій та мир, - каже дівчина.

У Чернігові вишивали мапу всі: дорослі, діти, майстрині та ті, хто жодного разу у житті голку не тримав.

- Знаєте, коли починалась війна, то всі жінки: від маленьких до стареньких починали вишивати. Тобто, робили вони такі собі обереги. І ми, чернігівські майстрині, зібралися тут, аби і наш малесенький внесок був у перемогу над ворогом. Головне – вишивати із добрими помислами та вірою у краще, - переконана майстриня Ольга Краснопольська.
Директор студії «Макош» Юлія Заїка розповіла, що вона разом із іншими вишивальницями взялася допомогти у вишивці, щоб Чернігівська область була вишита найкращим чином.

- Для мене дуже важливо, що Чернігівщина виглядала на карті достойно, - каже Юлія Заїка. – Тому до третьої ранку і працювала над гербом та орлом. В хід пішли і золоті нитки та на герб та корону символу міста орлу. Від цієї роботи отримала дуже велике емоційне та моральне задоволення.

У Чернігові до акції долучилися біля 250 чернігівців.

До речі, як ні старалися наші вишивальниці, але область є великою за своєю територією, тому ще залишилося чимало роботи.

З давніх часів вишивка – це символ України, і вишиті рушники є оберегами наших осель. Саме тому і вишита мапа України має стати оберегом нашої держави, у кожному стібку якого зашита молитва за Україну та за українців.

Презентувати ж кінцевий результат роботи після завершення туру Україною планують символічно: у Києві на річницю Революції гідності.

ВІДЕО ТК "Дитинець"
 

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.