Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 19:07:05

У Чернігові презентовано архівну виставку до 25-річчя РУХУ

13.09.2014   11:10Агенцiя

12 вересня у Чернігові в Державному архіві Чернігівської області проведено відкриття фотодокументальної виставки архівних документів, друкованих видань, присвячених діяльності Чернігівської обласної (крайової) організації НРУ до 25-річчя створення громадсько-політичної організації "Народний Рух України за перебудову".

У презентації взяли участь учасники національно-визвольного руху, представники влади та Українського інституту національної пам'яті, громадськості, архівісти, вчителі загальноосвітньої школи №19 Чернігова, журналісти.

Раїса Воробей, директор Державного архіву Чернігівської області, кандидат наук з державного управління, доктор філософії (Ph.D.), та Ірина Рябчук, провідний спеціаліст відділу використання інформації документів архіву, представили нову виставку про РУХ.

На ній представлено майже 70 документів, кілька фотокарток та фотопортретів тієї доби. Використано документи Центрального державного архіву громадських об'єднань України, Центрального державного кінофотофоноархіву України ім. Г.С. Пшеничного, Державного архіву Львівської області, архіву Народного Руху України.

Чернігівські рухівці на чолі з Володимиром Ступаком та Сергієм Соломахою за сприяння Українського інституту національної пам'яті ще в 2009 році передали до обласного державного архіву понад 800 аркушів оригінальних й рідкісних документів крайової організації НРУ за 1989-1992 роки. Планується у цьому році також передати рухівські документи періоду підготовки та проведення Всеукраїнського референдуму і виборів Президента України 1 грудня 1991 року.

Основу виставки склали документи, що перебувають на зберіганні в Державному архіві Чернігівської області: "Документи громадських організацій і рухів Чернігівщини", протоколи засідань бюро Чернігівського обкому Компартії України за 1989-1990 роки.

Презентовані документи відтворюють непростий, часом трагічний шлях Народного Руху України за перебудову до визнання його громадсько-політичною організацією, а з 1993 року - політичною партією України.

Від імені керівництва Українського інституту національної пам'яті Сергій Бутко, представник Інституту у Чернігівській області, делегат Установчого з'їзду НРУ за перебудову (8-10 вересня 1989 року), висловив подяку керівнику та колективу Державного архіву Чернігівської області за плідну співпрацю з Інститутом національної пам'яті, успішну науково-просвітницьку роботу, створення змістовної документальної історії РУХУ та його чернігівської крайової (обласної) організації в експозиції виставки, яка охоплює період 1989-1992 років.

Він наголосив, що рухівці перемогли у боротьбі за відновлення незалежної, демократичної України, а наступне покоління в наш час із зброєю в руках відстоює у боротьбі проти російського агресора право українського народу зберегти та розвивати власну незалежну, демократичну державу, зробити її гідним членом європейської та світової спільноти.

Іван Панченко, заступник голови Чернігівської крайової організації НРУ з 6 жовтня 1990 року, делегат Установчого з'їзду НРУ за перебудову (8-10 вересня 1989 року), поділився спогадом із часів "ковбасної" революції січня-лютого 1990 року про успішне перетворення чернігівськими рухівцями народного бунту у цивілізований політичний протест.

Сергій Соломаха, депутат І-го демократичного скликання Чернігівської міської ради (1990-1994), заступник голови Чернігівської обласної організації НРУ, також звернув увагу на фундаментальний зв'язок поколінь українського народу кінця 20-го століття та сучасного у виборюванні та збереженні власної незалежної, демократичної держави. Він підкреслив важливість передачі рухівських документів часів національно-визвольної революції з партійного зберігання до державного архіву для дослідників та наступних поколінь українців. Тільки так можна правдиво висвітлювати історію визвольної боротьби на Чернігівщині й в Україні, боротися з брехливими міфами та інформаційною агресією.

Учасники презентації виставки ознайомилися з експозицією та поділилися враженнями з журналістами.

Нагадаємо, що це був заключний захід обласного значення, який проведено відповідно розпорядження Чернігівської облдержадміністрації "Про відзначення в області 25-ї річниці створення громадсько-політичної організації "Народний Рух України за перебудову" у співпраці з Українським інститутом національної пам'яті.

Раніше, 9 вересня, з нагоди 25-річчя створення Народного Руху України за перебудову відбулася зустріч Володимира Івашка, голови Чернігівської облдержадміністрації, та Миколи Звєрєва, голови Чернігівської обласної ради, із засновниками та активістами Чернігівської крайової організації "Народний Рух України за перебудову".



Олександр Майшев, член Національної спілки журналістів України


 

Останні новини Чернігівщини

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

Підготовка до опалювального сезону: Чернігівська громада отримає 4 «міні-ТЕЦ» 15:00

USAID Україна через Проєкт енергетичної безпеки у співпраці з командою Мінінфраструктури, Комітету ВРУ з питань енергетики та ЖКП, НКРЕКП розгортає мережу малої та середньої когенерації.

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн 13:30

Попри постійні військові небезпеки і фінансові труднощі, АТ «ОТКЕ» стабільно та надійно забезпечувало жителів 19 територіальних громад послугами, це понад 125 тисяч мешканців.

Переселенці і ветерани війни: що пропонує служба зайнятості 13:15

Продовжуємо інформувати роботодавців, переселенців та ветеранів про можливості та ресурси служби зайнятості. Черговий «круглий стіл» за участю громадян цих категорій, а також представників місцевої влади, служби зайнятості та соціальних партнерів відбувся в Менській міській раді під головуванням директорки Чернігівського обласного центру зайнятості Людмили Ключник.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:53

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення, 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій загинула 1 особа та 2 особи постраждали.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини