Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 18:43:46

"Там, де читають, нема війни", — одне з неформальних гасел акції "Книжкова сотня"

30.08.2014   10:15Агенцiя

ЇЇ організатори називають свій проект своєрідним бібліотечним самоврядуванням, коли читач сам вирішує, чим наповнювати літературні фонди і свій мозок.

На читацькі заявки твори сучасних українських авторів привезли в подарунок трьом бібліотекам області. Радує, що, не дивлячись на засилля на ринку російських видань, українська книжка набуває все більшої популярності.

Акціями, що закликають подарувати бібліотеці книжку, вже нікого не здивуєш. Проте, впевнений відомий письменник Андрій Кокотюха, благородна мета таких заходів не завжди виправдана. Адже зазвичай люди віддають непотрібні їм книжки, щоб і шафи звільнити від зайвого, і благодійниками побути. «Книжкова сотня» — зовсім інший проект. Його суть – одна сільська, одна міська та одна районна бібліотеки області формують список замовлень на книги сучасних українських авторів, які користуються найбільшим попитом у читачів. Далі – збір коштів і придбання літератури у книгарнях.

Акція розпочалася з нашої області, книжки отримали Іванівська сільська бібліотека Чернігівського району, Менська районна та Чернігівська міська бібліотека імені Коцюбинського. Літературу читачі замовляли різну, та найбільш популярні твори Люко Дашвар, Василя Шкляра та Марії. Заявка номер один Чернігівської міської бібліотеки – Юрій Макаров. Він каже, що бути успішним письменником йому значно цікавіше, ніж колись успішним телеведучим. А ще зазначає, що і українським літераторам, і їхнім видавцям зараз ой як нелегко. Робота останніх взагалі героїзм, адже ґрунтується майже на одному голому ентузіазмі – видавати українську книжку невигідно. Та митець впевнений, що ситуацію необхідно виправляти своїми силами, не чекаючи прийняття якихось законів.

«Без державної підтримки дійсно важко», — каже видавець Микола Кравченко. Багато новинок літератури не користуються заслуженим попитом через те, що читачі про них просто не знають.

«Географія розповсюдження української книжки обмежена», — стверджує письменник Анатолій Дністровий. Особливо мало нашої літератури на півдні і сході України. На превеликий жаль, переважна більшість книгорозповсюджувальних установ в Україні – це російський бізнес.

Анатолій Дністровий впевнений, — якщо Україна серйозно не візьметься за створення культурної політики, цим із задоволенням займеться сусідня держава. Поки що письменники і видавці самі намагаються зарадити ситуації. Тому акція «Книжкова сотня» матиме продовження. Адже це хоч і невеличкий, проте такий важливий крок до утвердження української книги і української ідеї.


http://chodtrk.com.ua/?p=16829
 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини