Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 03:11:06

Про діяльність закладів культури Чернігова у 2013 -2014 роках

16.07.2014   11:51Агенцiя

Про діяльність закладів культури Чернігівської міської ради у 2013 -2014 роках доповів на розширеній нараді заступник начальника управління культури міськради Юрій Ткач.

За його словами, невід’ємною частиною правового підґрунтя роботи управління культури та закладів культури міста є Міська комплексна програма «Культура і мистецтво Чернігова. 2011-2015 роки».

За звітний період управлінням було підготовлено два проекти рішень міської ради, 11 рішень виконавчого комітету та 56 розпоряджень міського голови. Переважна більшість із них стосується організації культурно-мистецьких заходів, а також охорони культурної спадщини.

Управління культури проводить роботу з координації діяльності закладів культури міської ради, забезпечення їхньої матеріально-технічної бази, організації культурного дозвілля мешканців та гостей міста, популяризації мистецького потенціалу Чернігова.

Ю. Ткач зауважив, що мережа закладів культури і мистецтва, підпорядкованих управлінню культури станом на 1 липня збережена на стабільному рівні і становить 20 установ.

На початку року було проведено централізацію бухгалтерії управління культури, таким чином скорочено бухгалтерські служби у Палаці культури художньої творчості дітей, юнацтва та молоді та в Чернігівській дитячій художній школі. Централізація бухгалтерії дозволить здійснювати ефективніший контроль за використанням бюджетних коштів, що особливо важливо в сучасних умовах проголошеної жорсткої економії.

Початкові спеціалізовані мистецькі навчальні заклади

Школи естетичного виховання міста мають 12 філій на базі загальноосвітніх навчальних закладів міста Чернігова. У школах працює 311 працівників, з них 299 штатних працівників та 12 сумісників. Контингент учнів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів на 1 липня 2014 року становить 2125 учнів, з них на бюджетній формі навчаються 1857 учнів та в госпрозрахункових групах – 268 учнів.

Охоплення мистецькою освітою – близько 9,5% від кількості дітей шкільного віку, що становить третій показник серед міст обласного підпорядкування.

Усього в початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладах міста організовано роботу 64 творчих колективів із загальною кількістю учасників близько 1500 учнів.

Силами працівників початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів у звітному періоді проведено близько 250 концертів, виставок та науково-методичних заходів.

У 2013 році 122 учні та творчі колективи шкіл естетичного виховання стали переможцями всеукраїнських та міжнародних конкурсів, фестивалів, олімпіад.

«Перше півріччя 2014 року, на жаль, не може порадувати такими ж високими показниками, бо у зв’язку з ситуацією, що склалася в нашій країні, багато конкурсів були відмінені», - констатував Ю. Ткач. Тим не менш є близько 70 переможців всеукраїнських та міжнародних конкурсів. Слід зазначити, що саме перша половина року завжди насичена конкурсними подіями, тоді як друга половина, на яку припадає початок нового навчального року, дає менше можливостей для здобуття призових місць через меншу кількість конкурсів.

129 випускників міських шкіл естетичного виховання у 2013-2014 навчальному році навчались у Чернігівському музичному училищі ім. Л. Ревуцького. Із загальної кількості випускників 2012-2013 навчального року (67) у 2013 році вступили у навчальні заклади вищого рівня 27 випускників, або 40%.

У 2014 році Чернігівська музична школа №1 ім. С. В. Вільконського отримала у подарунок піаніно від фонду Леоніда Кучми.

Навчальні аудиторії закладів поповнились у звітному періоді новими музичними інструментами, сучасною комп’ютерною технікою.

До складу Чернігівської міської комунальної централізованої бібліотечної системи входить 13 установ: центральна бібліотека імені М. М. Коцюбинського, центральна бібліотека ім. О. П. Довженка для дітей, вісім бібліотек-філій, що обслуговують дорослих та чотири бібліотеки-філії, що обслуговують дітей. Кількість читачів у 1 півріччі 2014 р. становить 27699 осіб.

На базі бібліотек Чернігівської міської комунальної централізованої бібліотечної системи працюють клуби за інтересами, фотоклуб «Прекрасне поруч», мистецька галерея «Вернісаж у бібліотеці». Використовуються нові форми і методи роботи: віртуальні конференції, книжкові інсталяції, виїзні сімейні літні читальні зали, Дні відкритих дверей. Проводяться обласні та міські творчі конкурси «Краща книга року», «Кращий читач року», «Краща бібліотека року»; конкурс майстрів художнього читання, конкурс плакатів «Молодь обирає здоров’я». Тільки за 1 півріччя 2014 р. кількість проведених на базі бібліотек заходів склала 181.

Одним з основних завдань бібліотек є забезпечення доступу до інформаційних ресурсів шляхом впровадження сучасних комп’ютерних технологій та використання всесвітньої мережі Інтернет.

Бібліотеки продовжують співпрацювати з Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX) та Програмою «Бібліоміст», за якою на базі бібліотек-філій працюють три безкоштовні Інтернет-центри по навчанню та вільному доступу до мережі Інтернет.

У 2013 році міська централізована бібліотечна система взяла участь у конкурсі Програми «Бібліоміст», стала переможцем та отримала грант в розмірі 9 комплектів комп’ютерної техніки.

Застосовуючи соціальну модель інклюзії – реальне включення дітей з особливими потребами в активне суспільне життя, плідно працює інформаційно-консультативний центр «Ти – не один» (центральна бібліотека імені О. П. Довженка для дітей).

Систематично поповнюється електронна база даних ЦБС, яка містить понад 117 тисяч записів, в тому числі в електронному каталозі – понад 50 тисяч записів, в систематичній картотеці статей – понад 59 тисяч.

У 2013 році працівники ЦБС, спільно з громадськими організаціями, взяли участь у семінарі – тренінгу «Зв’язки бібліотек з громадським організаціями» на базі Полтавської обласної наукової універсальної бібліотеки ім. І. Котляревського та відвідали Ярмарок бібліотечних інновацій у місті Суми.

Діяльність бібліотек Чернігівської міської ЦБС спрямована на підтримання позитивного іміджу, здійснення оперативного і комфортного обслуговування користувачів на високому рівні, що в значній мірі досягається через поліпшення матеріально-технічної бази бібліотек ЦБС.

Клубна робота

Клубну роботу в місті забезпечують комунальне підприємство «Міський Палац культури» Чернігівської міської ради та комунальний клубний заклад «Палац культури художньої творчості дітей, юнацтва та молоді».

На думку Ю. Ткача, протягом звітного періоду працівники закладів культури клубного типу доклали чимало зусиль для досягнення позитивних змін у культурно-мистецькому житті Чернігова. Це і запровадження інноваційних форм роботи, і започаткування низки міських фестивалів, насиченість культурного життя міста масовими заходами, велика увага до діяльності національно-культурних об’єднань міста.

Творча робота клубних закладів культури була спрямована на зростання загальної культури жителів міста, розвиток їх аматорської і художньої творчості, розширення духовної сфери, удосконалення змістовного відпочинку.

Плідною була робота комунального підприємства «Міський Палац культури» Чернігівської міської ради. На сьогоднішній день тут збережено і працює 25 клубних формувань, в яких займається 1100 учасників.

Шість колективів мають почесне звання «народний». Три дитячих колективи носять звання «зразковий».

В Палаці працюють і розвиваються різні напрямки художньої творчості:
народне хорове мистецтво,
хорове мистецтво,
фольклорне мистецтво,
народне танцювальне мистецтво,
сучасний танець,
спортивні бальні танці,
естрадно-оркестровий,
театральний,
та інші.

Творчі колективи Палацу гідно представляли місто Чернігів на творчих заходах в інших містах як області, так і України, а також за межами держави, що сприяло зміцненню культурних відносин між громадами Чернігова та цих міст.

Велика увага приділяється людям похилого віку. Для них кожну суботу та неділю в Палаці культури проходять вечори відпочинку, а з 1 травня до 1 жовтня – літні музичні вечори на Алеї героїв за участю естрадного оркестру «Меридіан».

Всього за 2013 рік Палацом проведено 300 культурно-масових заходів, із них 22 гастрольні, 99 – виїзних. За перше півріччя 2014 року проведено 109 культурно-масових заходів. Із них 12 гастрольних, 44 – виїзних. Спостерігається зменшення кількості заходів порівняно з аналогічним періодом 2013 року (142) з об’єктивних причин.

Одними з перших в Україні мистецькі колективи міського Палацу культури провели концерт для військовослужбовців Збройних Сил України на аеродромі «Півці».

Серед досягнень творчих колективів палацу слід відмітити 2-ге місце театру танцю «Слов’яни» у міжнародному хореографічному конкурсі танців народів світу у 2013 році. У 2014 році 1 місце в регіональному конкурсі хореографічних колективів ім. П. Вірського зайняли серед дітей – театр танцю «Слов’яни», серед дорослих – народний ансамбль танцю «Дружба», який у цьому році відзначив 45-річчя від дня створення.

У Палаці культури художньої творчості дітей, юнацтва та молоді збережено мережу клубних формувань, творчих колективів та любительських об’єднань, кількість яких станом на 1 липня становить 21, в яких задіяні понад 500 чоловік.

Протягом 2013 року в роботі клубних формувань палацу взяли участь 400 чоловік, з них 331 дитина.

У 2014 році сталися зміни у роботі палацу. З приходом нового керівництва активізувалося культурно-мистецьке життя мікрорайону, зросла кількість та якість заходів, з’явилися нові клубні об’єднання, підтвердили та отримали звання «народний» та «зразковий» низка колективів. Наприклад, народний аматорський хор «Калина», який цього року відзначатиме 40-річчя від дня створення.

Розпочала свою роботу студія «Центр розвитку дітей та дорослих», з липня розпочинає роботу ансамбль народних інструментів.

На базі приміщення по вул. Тичини, 47 розпочала свою роботу філія клубного закладу. Проводиться робота по залученню клубних формувань до роботи у філії. Вже почав свої заняття клуб історичної реконструкції.

Наразі два колективи Палацу мають почесне звання «народний». 5 дитячих колективів носять звання «зразковий».

У 2013 році проведено 35 культурно-освітніх та розважальних заходів, загальна кількість відвідувачів яких сягнула майже 16000 чоловік, з них майже 10000 дітей. У 2014 році проведено 18 культурно-освітніх та розважальних заходів, загальна кількість відвідувачів яких сягнула майже 8000 чоловік, з них майже 5000 дітей.

Серед заходів: культурно-освітні та розважальні, вистави, концерти художньої самодіяльності та професійних колективів, виставки декоративно-прикладного мистецтва тощо.

Особливістю діяльності Комунального підприємства «Центральний парк культури та відпочинку» є сезонність його роботи. Саме тому найбільше заходів припадає на весняно-літній період.

У парку проводяться загальноміські свята, які давно полюбились чернігівцям та гостям міста, а також нові проекти, що завойовують прихильність відвідувачів парку. Щосуботи проводяться «ТАЛАНТ ШОУ» за участю дітей, що відвідують парк, щонеділі – художній проект «АРТ-САД», розважальні програми для дітей та виставки народних умільців.

У звітному періоді продовжено роботу з організації та проведення в парку культури та відпочинку різноманітних культурно-масових заходів (концерти, фестивалі, конкурси, шоу-програми, гала-концерти та виставки), забезпечено стабільну роботу атракціонів парку, проводяться загальноміські свята, календарні та професійні свята. Розширено коло заходів щодо культурного обслуговування молоді та підлітків (спортивні змагання, ігрові конкурси, вікторини, сімейні свята та ін.).

Діяльність управління в галузі охорони культурної спадщини

Загальна кількість пам’яток культури, занесених до Державного реєстру нерухомих пам’яток, ураховуючи ті, що входять до складу комплексів (ансамблів) складає 454 одиниці.

На території міста Чернігова знаходиться:
274 пам’ятки археології,
96 пам’яток історії,
16 пам’яток монументального мистецтва,
67 пам’яток архітектури та містобудування.
Впродовж 2013 року підписано 53 охоронні договори та в І півріччі 2014 року укладено 54 охоронні договори на пам’ятки культурної спадщини.

Мережа громадських музеїв міста Чернігова на сьогодні складається з шести музеїв, оскільки у грудні 2013 року знятий з обліку музей історії виробничого об’єднання «Хімволокно».

Станом на 1 січня 2014 року мережа громадських музеїв міста становить понад 17528 експонатів.

Упродовж 2013 - I п. 2014 року виконавчим комітетом міської ради прийнято рішення про встановлення кількох меморіальних дошок – як за бюджетні, так і за небюджетні кошти. Також відновлено пам’ятний знак Герою Радянського Союзу Кузьмі Савелійовичу Гнідашу.

У 2014 році, незважаючи на об’єктивні складнощі з організацією заходів, на високому творчому та організаційному рівні проведено всі загальноміські свята.

Перша половина 2014 року була насичена заходами, організованими режисерсько-постановочною групою при управлінні культури міської ради у тісній взаємодії зі структурними підрозділами міської ради, комунальними підприємствами, закладами культури обласного підпорядкування.

З початку року управлінням культури проведено 39 культурно-мистецьких заходів, що на два більше, ніж за аналогічний період 2013 року.

Ю. Ткач відмітив, що в планах управління культури – створення декількох нових мистецьких проектів, які мають стати окрасою культурно-мистецького життя міста.

 

 

За матеріалами управління культури міської ради

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини