Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 13:54:19

Олександр Ірванець: В Чернігові не тільки пиво – в Чернігові козацький дух!

19.05.2014   12:00Агенцiя

– такий напис залишив на скрижалях культурно-мистецького центру «Інтермеццо» Олександр Ірванець, який разом із дружиною художницею Оксаною Цюпа завітав до Чернігова на запрошення свого сябра, білоруського письменника Владислава Ахроменка.

- Чи можна використовувати нецензурну лексику? –запитав Владислав Ахроменка, який першим розпочав зустріч. Він прочитав новелу про пригоди трьох східнословянських президентів на півночі Чернігівщини, яка не увійшла до його книги «Музы і свінні», яка нещодавно побачила світ.

Опісля Ахроменка почав читати свої поезії Олександр Ірванець, для цього він використовував  книгу «Вибране за 33 роки», що вийшла у видавництві «Laurus». У цей збірник увійшли вірші поета від його юності і аж до сьогодення.

За своє життя я створив дуже багато віршів, — розповів поет, — після педагогічного я закінчив Літературний інститут у Москві. Свого часу я працював на 5 каналі, де під час кожної телепередачі читав новий вірш, бувало так, що йдучи по дорозі за 10 хвилин я його вже його складав. Це були добротні, правильно римовані тексти. Дещо з них я вже загубив».

 Громадяни! Електорате!
З Новим роком вітаю я вас!
Цього року ви обирати
Вже останній будете раз!

А далі Олександр почав розповідати історію свого життя,а в широкому контексті й України, через власні вірші. Колись «він був романтичним юнаком», служба в армії:

5 000 000 ковтають ранкові бульйони,
Їх ковта в свою чергу голодне ранкове метро,
Я – солдат будівельного батальйону.
Я – ніхто.

Потім настали часи Перебудови, революційних змін, час творення разом із Юрієм Андруховичем та Юрієм Небораком літературного гурту Бу-Ба-Бу.

Раптово усі поставали борцями.
Усі з піджаків майорять прапорцями.
А я – не борець, не трибун, не оратор.
Дурна в мене вдача, паскудний карахтер.

В ті ж часи Олександр Ірванець написав, вірш «Любіть», за який його намагалося насварити керівництво Спілки письменників

Любіть Оклахому! Вночі і в обід,
Як неньку і дедді достоту!
Любіть Індіану! Й так само любіть
Північну й Південну Дакоту.
Любіть Алабаму в загравах пожеж,
Любіть її в радощі й біди!

Особливо полюбляє пан Олександр пафосний, радянський стиль поезії і різні пародії. А події останніх років, поява нової, спрямовуючої і керуючої партії дуже його надихали, тож і з’являлися поезії на кшталт:

А розкажіть-но ви нам, журналісти,
Представники писучої братії,
Як ми могли досі жити без з’їзду
Найголовнішої Рідної партії?
Їх є чимало, дрібних і приватних –
Вже реєструється сто тридцять третя.
Партій багато брудних і абстрактних,
Але одна є чисто конкретна!

Після читання поезій настала пора запитань та відповідей. Особливо цікаво було їх послухати студенткам-філологам, адже Олександр Ірванець є у шкільній програмі «Української літератури».

-  «Я бігав за коньяком для Іванчука, а мені бігали за коньяком Жадан та Дереш, але тепер вони вже не молоді письменники, а вже солідні, забронзовілі учасники літературного процесу», — відповідав Олександр Ірванець на запитання, кого з молодих поетів він би виокремив.

На вечір завітав  художник та музикант Дмитро Куровський, в компанії якого після презентації ми пошпацерували Черніговом.

Північний Вектор

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини