Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 16:36:09

Відкрилася виставка родини Саєнків "Із кореня родового"

19.05.2014   09:40Агенцiя

16 травня відбулося відкриття виставка родини Саєнків "Із кореня родового" в Чернігівському обласному художньому музеї.

Неперервність мистецьких традицій і спадкоємність поколінь – характерні ознаки українського мистецтва, яке упродовж століть поповнюється творчими здобутками, гідними подиву й слави. Носіями традицій є яскраві творці, мистецькі школи, династії і родини, які не лише зберігають, а й примножують культурну спадщину.

Мистецький рід Саєнків – Олександр Саєнко (1899–І985), Ніна Саєнко, Леся Майданець-Саєнко – представляє у своїх творах певну концепцію, тобто власне розуміння світу, що спирається на могутній пласт національної культури.

З відкриттям виставки Ніну Олександрівну Саєнко привітав і вручив грамоту директор Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної адміністрації Сергій Михайлович Мойсієнко.

А також привітали: заслужений працівник культури України , кандидат мистецтвознавства, заслужений діяч мистецтв України – Олег Павлович Васюта, мистецтвознавець – Світлана Василівна Ключник, професор, доктор філософських наук – Володимир Анатолійович Личковах, заслужений працівник культури – Віра Володимирівна Зайченко, член Національної спілки майстрів народного мистецтва, лауреат Чернігівської обласної премії імені Михайла Коцюбинського – Ольга Вікторівна Костюченко, голова Чернігівського обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України –Володимир Іванович Мороз, майстриня вишиваних ікон – Агнеса Денисівна Ляшенко та голова Борзнянського відділу Чернігівського земляцтва у місті Києві – Володимир Олексійович Леміш.

Справжньою окрасою заходу стали музичні привітання у виконанні народного артиста України, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка, відомого кобзаря-лірника- Василя Григоровича Нечепи та студента Чернігівського музичного училища імені Л.М. Ревуцького - Дмитра Хропатого.

Першоджерелом мистецької династії є знаний в Україні і світі народний художник України Олександр Саєнко, який належить до тієї групи митців, які на початку XX століття плідно працювали на ниві відродження української культури.

Його творчість суголосна сміливим пошукам формотворення у європейському мистецтві і водночас позначена національними та неповторно-індивідуальними рисами. Митець залишив значну мистецьку спадщину. Понад півстоліття він створював образотворчий літопис “Дума про Україну", що налічує понад п’ятисот творів монументально-декоративного мистецтва, серед яких чільне місце займає Шевченкіана.

Вшанування пам’яті Олександра Саєнка до 100-річного ювілею занесено до календаря пам’ятних дат ЮНЕСКО.

Представлені в експозиції монументально-декоративні твори Олександра Саєнка засвідчують гідну причетність українського мистецтва до світового культурного процесу.

Митець, заслужений діяч мистецтв України Ніна Саєнко розвиває традиції національної культури на професійній основі у різних мистецьких жанрах.

Творчий діапазон її доробку, якому притаманний сучасний за характером образ мислення та традиційність за належністю до композиційного ряду, досить широкий – від складного тематичного гобелена, тонких за колористичною гамою, гармонією тональних сполук килимів ("Травневий") до панно, мозаїчно інкрустованих соломою ("Чар-зілля"), які відрізняються чіткістю композиції, тонкою стилізацією форм та ритмікою, стриманим вишуканим колоритом. Твори Ніни Саєнко сповнені глибинними змістом, закодованою інформатикою, витоки Їх – народне мистецтво, що поєднує нове і прадавнє.

Мисткиня постійно збагачує арсенал своїх творчих прийомів і засобів, тематику творів, зберігаючи при цьому своєрідність і оригінальність образного бачення і відтворення дійсності.

Експозиція включає твори Ніни Саєнко, виконані в техніці мозаїки соломою, гобелени та килими.

Гідно продовжує мистецтво роду художник декоративного мистецтва, кандидат мистецтвознавства, доцент Леся Майданець-Саєнко. Вихована на творчості Олександра Саєнка Леся творить власний, відмінний від інших світ, сповнений ритмів і відчуттів, філософського звучання сьогодення.

Твори Лесі Майданець позначені тонким колоритом, своєрідною композиційною структурою, різноманітною тематичною спрямованістю від осмислення трипільської культури до сучасних інтерпретацій буття ("Присвята Олександру Саєнку", “Древо життя”, "Вічність"). Улюблена техніка, якою вона досконало оперує, – вертикальне ручне ткацтво (гобелени, килими) та розпис на тканині (батик). Саме такі твори представлені в експозиції виставки.

Мистецькі здобутки уславленої династії українських художників яскравої національної самобутності і гуманістичного спрямування творчості є гідною презентацією національного мистецтва.

Художня виставка творів династії Саєнків утвердить вагомі досягнення монументально-декоративного мистецтва України, слугуватиме ідеї збереження і примноження культурної спадщини, сприятиме подальшій інтеграції українського мистецтва в європейський та світовий культурний простір.


http://www.cult.gov.ua/news/vidkrilasja_vistavka_rodini_saenkiv_iz_korenja_rodovogo/2014-05-18-5145
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини