Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 03:39:58

МайаАрт як акторське самовиявлення

08.04.2014   14:52Агенцiя

Упродовж десяти років Чернігівський молодіжний театр надає своїм акторам чудову можливість реалізовувати свій творчий потенціал не лише у виставах, які заздалегідь сплановані художнім складом або художньою радою.

 Молодіжний — певно, єдиний театр (не скажу — у світі, але в Україні — стовідсотково), де офіційно існує творча лабораторія для створення акторами театру власних самостійних вистав. Художній керівник Геннадій Касьянов десять років тому назвав це «новоутворення» «МайАрт» (майстерня артиста, або актора). Першопрохідцями були Любов Веселова та Олексій Биш з виставою «Черевики на товстій підошві» Петра Гладиліна. Потім з’явився проект «Пані твоїх снів» за участю вже сімох акторів (під моїм чуйним керуванням, але ідея належала Юлії Матросовій, котра й була головною діючо-співочою особою вистави).

А творчість таки затягує, перевірено на власному досвіді, тому запраглося створювати й створювати, і не лише мені… Самостійних акторських робіт сьогодні накопичилося чимало. От і вирішили до Міжнародного дня театру, що відзначається 27 березня, зробити тиждень МайАрту.

Розпочала цю творчу акцію 25 березня прем’єрна моновистава Юлії Матросової «Серебряные дребезги» за творами Марини Цвєтаєвої в супроводі гітари, якою досконало володіє Тетяна Мостіпан. Юлія і Тетяна вже неодноразово співпрацювали в роботах МайАрту: це вистави «Українське альфреско» за лірикою Ліни Костенко та «Цвєтаєвський альбом» — вистава-лауреат Міжнародного Цвєтаєвського музично-поетичного фестивалю у Феодосії. Зазначені вистави відбуваються в затишній театральній бібліотеці, яка ось уже чотири роки має назву «Мала сцена».

26 березня вже на основній сцені відбулася моновистава Володимира Банюка «Іуда Іскаріот» Леоніда Андрєєва. Постановка не нова, але давно не з’являлася на очі глядачів, тому театрали сприйняли її по-новому, та й самі актори також, здається, грали, наче прем’єру.

Безпосередньо в день театру в Молодіжному — ще одна прем’єра самостійної акторської роботи Романа Покровського та Руслани Остапко «Нудна історія» за Антоном Чеховим. Але ця вистава нова більше для театру та глядача, ніж для задіяних у ній акторів. Минулого року «Нудна історія» презентувалася в Одесі в рамках гастролей нашого театру, де також показувалися «Аглая» Кліма — моновистава Тетяни Салдецької за мотивами Ф.  Достоєвського та «Стільці» Е.  Іонеско в постановці студента режисерського відділення Київського державного університету театру, кіно та телебачення ім.  Карпенка-Карого Євгенія Сидоренка (до речі, артиста Молодіжного театру). Ці вистави в тижні МайАрту глядачі побачать 28 та 29 березня.

Акторська майстерня нараховує чимало вистав, включених до репертуару театру. Тому, на жаль, коротенький тиждень не зміг умістити всі. До нього не ввійшли «Українське альфреско»; «Весна» А.  Рембо — моновистава Олени Сиротової; «Подружні варіації» Даріо Фо (дует Любов Веселова та Олексій Биш), «Танго» С.  Мрожека в постановці Олексія Биша. А ось нещодавню прем’єру Олексія і Люби «Оскар та Рожева пані» Е.-Е.  Шмітта глядачі зможуть побачити 29 березня о 15-й годині. Як і 30-го, також удень — оновлену виставу «Цветаєвський альбом», де тепер замість Володимира Горленка працює актор театру Роман Покровський. Зрозуміло, що нині у виставі звучить інша музика й більшість пісень виконує Юлія Матросова.

Закриє тиждень МайАрту улюблена глядачами комедія «Черевики на товстій підошві». Тому не гайте часу, не хворійте на вірусні інфекції і пам’ятайте, що найкорисніший з усіх «вірусів» — це творчість. Саме нею Молодіжний радий поділитися з усіма. 

Алла Пушкіна

P.s. Для тих хто не зміг побувати на виставах творчої майстерні у березні нагадуємо, що у квітні також відбудіться спектаклі на малій сцені молодіжного театру. Слідкуйте за анонсами.

 

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини