Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 22:05:23

Колекція Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського поповнилася новими експонатами

29.03.2014   11:30Агенцiя

Наприкінці березня зібрання Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського зросло на 407 експонатів, з яких 49 увійшли до основного фонду.

В умовах тотального блокування платежів загострилася проблема закупівлі експонатів, яку музей попри обмежений бюджет проводить щорічно. Тож цьогорічне перше засідання фондово-закупівельної комісії засвідчило тенденцію збільшення безкоштовної передачі музею на зберігання предметів, які нас цікавлять.

Тільки один експонат був закуплений – модель підводного човна “Тюлень”. Під час Першої світової війни саме на такому човні уродженець Чернігова Михайло Олександрович Китицин здобув 36 перемог, досягнувши за цим показником другого результату в російському флоті. На його рахунку захоплення пароплаву “Родосто”, який був на буксирі доставлений на базу Чорноморського флоту.

Етнографічну збірку поповнили вишивані сорочки, спідниці, фартухи, корсетки та юпка Ганни Федорівни Рудник з села Полуянів Козелецького району, які до музею передав її онук Володимир Васильович Рудник.

На Чернігівщині та й далеко за її межами відомий гончар з Олешні Іван Іванович Бібік. В багатьох музеях зберігаються його чудові вироби. Минулого року під час етнографічної експедиції співробітники музею відвідали майстра, подарували йому каталог його робіт у зібранні Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського, а натомість отримали від нього подарунки. Трофейна німецька фляга та фотографії І.І. Бібіка періоду його служби в лавах армії під час Великої Вітчизняної війни та у повоєнні роки зберігатимуться в музеї.

Завдяки дарувальникам поповнилася нумізматична збірка. Срібну монету “Рік коня” серії “Східний календар” передав Володимир Борисович Іванов, кандидат технічних наук, колишній викладач Чернігівського радіомеханічного технікуму. Це вже дев’ята срібна монета цієї серії, подарована ним музею. Срібна монета “Героїчна оборона Севастополя”, 4 пам’ятних монети Національного банку України та ювілейна монета “175 років з дня народження Т.Г. Шевченка” подаровані киянином Сергієм Петровичем Соколовим. 17 монет ХІХ–ХХ століть та арабський дирхем VIII століття, а також металева скарбничка 1920-х років – дарунок ветерана підводного флоту, капітана І рангу Ігоря Григоровича Галутви.

Крім того, після завершення обробки до археологічної групи надійшли знахідки з розкопок у Чернігові по вул. Коцюбинського, 81-а.

Чернігівський історичний музей імені В.В. Тарновського щиро вдячний всім, хто допомагає поповнювати наше зібрання, роблячи, таким чином, свій внесок у справу збереження національної культурної спадщини.

Чернігівський історичний музей
імені В.В. Тарновського

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.