Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 13:58:08

У Чернігові презентували нове видання про бій під Крутами

21.01.2014   08:27

У грудні минулого року Український інститут національної пам’яті видав унікальне видання про легендарний бій під Крутами.

20 січня за участю в.о заступника голови облдержадміністрації Юрія Музики, представників Інституту національної пам’яті, науковців, істориків відбулась перша в Україні презентація книги про подвиг Героїв Крут.

Цей науковий збірник документів і матеріалів, що має назву «Бій під Крутами в національній пам’яті», підготовлено на виконання постанови Верховної Ради України «Про відзначення подвигу героїв бою під Крутами» від 16 травня 2013 року № 261.

Відкриваючи захід, Юрій Музика нагадав присутнім про глибоку і комплексну роботу зі збереження пам’яті про подвиг Героїв Крут, яка багато років здійснюється у Чернігівській області. Найбільш яскравим її результатом є Меморіальний комплекс «Пам’яті Героїв Крут» у с. Пам’ятне Борзнянського району в його сучасному вигляді. Багато в чому розбудова цього комплексу є особистою заслугою голови Чернігівської облдержадміністрації Володимира Хоменка.

«Найближчими днями в Україні відзначатиметься День Соборності та Свободи України. Як зазначив у своєму зверненні Президент України Віктор Янукович, саме соборність і свобода — наріжні камені нашої національної ідеї, важливі складові становлення сучасної України та цінності, які впроваджує в життя наш народ протягом усієї своєї історії. Саме заради прагнень до єднання українських земель та створення власної держави 16 (29) січня 1918 року невеликий український загін став під Крутами у нерівний бій», - наголосив Юрій Музика.

Про зміст, мету та наукову значущість нового видання розповіли директор Українського інституту національної пам’яті, член-кореспондент НАН України Валерій Солдатенко та керівник колективу упорядників видання, завідувач відділу Інституту, доктор історичних наук Олена Любовець.

Саме їхня ґрунтовна стаття «Бій під Крутами: історія, символ, пам’ять» відкриває збірник документів і матеріалів «Бій під Крутами в національній пам’яті». Він складається з розділів: «Військово-політична ситуація в Україні наприкінці 1917 – на початку 1918 рр.», «Створення Студентського куреня Січових Стрільців», «Бій під Крутами: хід військових дій, чисельність військ, втрати», «Перепоховання та вшанування полеглих бійців», «Формування культу Героїв Крут в українській діаспорі», «Міфи й стереотипи Крут та їх вплив на національну пам’ять», «Вшанування пам’яті героїв бою під Крутами в незалежній Україні».

Окрім цього, видання містить фотоматеріали, спогади сучасників, офіційні документи та матеріали преси 1918 року, які відтворюють тогочасну атмосферу, а також документи за 2003–2013 роки щодо відзначення роковин бою під Крутами та вшанування подвигу Героїв Крут на державному рівні. Частина з наведених документів вперше введена в науковий обіг.

Підібрані матеріали демонструють формування традиції вшанування пам’яті полеглих у бою під Крутами у післяреволюційний період та її відродження в умовах незалежності України.

Підсумком презентації стало обговорення нової книги представниками чернігівських наукових, навчальних, музейних закладів, які підкреслювали, що книга є дуже значимою і впливовою з точки зору становлення національної свідомості, єдності та пам’яті.
 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини