Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 15:46:44

До духовності через музейну педагогіку

15.01.2014   08:21Агенцiя

Дуже цікаве й перспективне явище — музей у дитячому садку. Він містить великий потенціал для особистісного розвитку дошкільнят, розширює середовище існування дитини.

Чернігівський дошкільний навчальний заклад № 32 «Веселка» є центром активного фізичного та духовного розвитку. Збагачуючи внутрішній світ дитини, педагогічний колектив закладу активно впроваджує в практику роботи засоби музейної педагогіки.

Так, у дитячому садку було створено краєзнавчий музей «Українська світлиця». В експозиції зібрано цінні музейні експонати, що характеризують побут Чернігівщини: гончарні вироби, старовинні меблі, предмети національного одягу й постільної білизни з українською вишивкою, характерною для нашого краю.

Саме музей здатний збагатити дитину враженнями від нових, незнайомих предметів, котрі вона ніколи не бачила, сприяє формуванню творчої особистості, дає змогу пробудити в дітях відчуття приналежності до свого роду, рідної землі, прагнення долучатися до збагачення культури українського народу, його історії, традицій.

Задля розширення уявлень дітей та наочного сприйняття отриманої інформації педагоги використовують сучасні комп’ютерні технології. Щоб поглибити й закріпити знання після відвідування музею, вихователі створюють умови, в яких діти могли б поділитися своїми враженнями усно або відобразити їх у малюнках, аплікаціях, інших художніх виробах. Педагоги формують у дітей уявлення про те, що таке музей, музейний експонат, хто такий екскурсовод, як слід поводитися в музеї, як зберігаються музейні експонати, чому їх треба охороняти.

Із неприхованою цікавістю діти слухають екскурс у минуле вихователя О.М. Денисенко про глиняний посуд «Звідки горщик до нас прийшов?», що супроводжується показом відеофільму про професію гончарів.

Неповторну атмосферу створює звучання кобзи та спів відомого земляка Василя Нечепи. Також у музеї проводять зустрічі з народними майстрами.
Педагогічний колектив робить усе, щоб у дитини виникла потреба долучатися до культури українського народу, історії нашого краю. Адже яке зерно ми посіємо в душі дітей у дошкільному віці, таке й проросте воно в майбутньому, впливаючи на формування характеру та самосвідомості особистості.


Людмила Бойко, вихователь-методист ДНЗ № 32

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.