Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 11:55:15

У Гетьманській столиці згадали Марію Мазепину

20.12.2013   11:51Агенцiя

Минулого тижня у Гетьманській залі палацу К.Розумовського відбувся захід “Марія Мазепина – погляд крізь століття”. Захід присвячено великій матері великого гетьмана Івана Мазепи, річниці з дня її упокоєння у грудні 1707 р.

Марія Мазепина відома в історії України не лише як матір гетьмана, а також як ревна покровителька православ’я, вона була ігуменею Києво-Печерського Вознесенського і Глухівського Успенського дівочих монастирів.

Очолювала ці монастирі Марія, вірогідно, більше двадцяти років. За її ігуменства Вознесенський монастир став освітнім і мистецьким осередком. Марія Магдалина вважається основоположницею надзвичайно складною гілки прикладної творчості — золотого шиття. У Вознесенському монастирі вишивали найвідповідальніші та найкоштовніші замовлення, як для Києво-Печерської Лаври, так і для інших церков України.

Сприяв розбудові святинь і гетьман Іван Мазепа. До кінця свого життя мати великого гетьмана була утаємничена в його справи, сприяла йому, була його авторитетною порадницею, подвижницею.

В фондовій колекції НІКЗ “Гетьманська столиця” є два портрети Марії Мазепи — сучасної київської художниці Ганни Фурс «Доля. Магдалена. Мазепина» та копія з прижиттєвого портрета Марії Мазепи, оригінал якого знаходиться в Краківському Національному музеї. Ці два портрети і були основним акцентом заходу, про них розповіла присутнім гостям зберігач фондів Оксана Новік.

Біографію Марії Магдалини озвучила завідуюча відділом науково-просвітницької роботи Наталія Сердюк, уривок з поеми В.Сосюри “Мазепа” прочитала науковий співробітник відділу “Цитадель” Марина Хармак, а про історію перепоховання останків черниць Вознесенського монастиря розповіла науковий співробітник Катерина Дзекун. Як музичне обрамлення заходу прозвучали пісня І.Мазепи “Ой, горе тій чайці” та народна пісня “Із-за гір, з-за гір” у виконанні автентичної групи народного фольклорно-обрядового ансамблю “Козацька душа”.

"Гетьманська столиця"

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини