Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 14:46:55

Патріарший візит на свято до Чернігова

09.12.2013   08:01Агенцiя

З нагоди престольного свята кафедрального собору великомучениці Катерини та дня пам’яті преподобного Меркурія Чернігівського, ігумена Бригинського, Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет 7 грудня відвідав Чернігів.

Архіпастирські візити саме цього дня до древнього княжого міста над Десною, до козацької святині – Катерининської церкви, стали вже традиційними: від 2009 р. Патріарх Філарет тут вже вп’яте очолює святкове богослужіння.

На кордоні Чернігівської області Предстоятеля Київського Патріархату зустріли архієпископ Чернігівський Євстратій та представники влади – в.о. заступника голови Чернігівської облдержадміністрації з гуманітарних питань Юрій Музика та керівник Департаменту культури і туризму, національностей і релігій Чернігівської ОДА Сергій Мойсiєнко.

В Чернігові на виході з автомобіля Святійшого Владику зустріли діти в національних костюмах та привітали представники козацтва. На порозі храму чудовим караваєм і теплими побажаннями Предстоятеля Київського Патріархату привітала заслужена артистка України та парафіянка церкви Раїса Борщ. А у самому храмі за відповідним чином свого Патріарха зустріли священнослужителі.

За літургією Святійшому Владиці співслужили: митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан, архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій, архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір та єпископ Дніпропетровський і Криворізький Симеон, а також близько тридцяти священиків. Величний собор був наповнений богомольцями – як мешканцями Чернігова і Сіверського краю, так і паломниками з Києва.

Під час Божественної літургії близько ста причасників приступили до Святих Христових Таїн, а наприкінці богослужіння всі присутні уважно вислухали Патріаршу проповідь про подвиг святої Катерини та преподобного Меркурія.

Після архіпастирського слова відбувся молебень до святих Катерини і Меркурія перед іконою великомучениці з часточкою її мощів та ракою з мощами ігумена з Бригинців отця Меркурія. Патріарх прочитав молитви до святої Катерини і святого Меркурія, а потім він, архієреї та духовенство під спів величань приложилися до ікони і мощей.

Завершилося урочисте богослужіння словом подяки на адресу Святішого Патріарха, яке виголосив архієпископ Євстратій, та співом многоліття.

У храмі Предстоятель дав інтерв’ю для місцевих медіа, а потім благословив приготований козаками до свята куліш.

Від Катерининського собору Патріарх Філарет відбув до Чернігівської обласної ради, де відбулася його зустріч з головою Чернігівської обласної державної адміністрації Володимиром Хоменком, головою Чернігівської обласної ради Анатолієм Мельником та Чернігівським міським головою Олександром Соколовим. У зустрічі також взяли участь архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій та митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан.

Спілкування пройшло у теплій, невимушеній атмосфері. Говорили про історію та сьогодення Чернігово-Сіверського краю, державно-церковні відносини, про суспільні виклики, які стоять перед Україною. На пам’ять про зустріч Володимир Хоменко подарував Патріарху Філарету ікону преподобного Антонія Печерського – уродженця Любеча, а також книгу про минуле й сьогодення Сіверської землі. У свою чергу Предстоятель Київського Патріархату подарував керівникам області й міста ювілейне видання «Історії Михайлівського Золотоверхого монастиря».

Після офіційної зустрічі з керівництвом області й міста Патріарх Філарет відбув на трапезу до ресторанного комплексу «Градецький».

Завершився візит Предстоятеля Київського Патріархату на кордоні міста Чернігова, де архієпископ Євстратій взяв у Патріарха Філарета благословення та побажав Його Святості щасливого повернення до столиці.


Інформаційне управління УПЦ Київського Патріархату

 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини