Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 00:02:40

Володимир Бойко та Петро Кралюк — "інтелектуали сучасної доби"

21.11.2013   07:32Агенцiя

«День» визначив двох лауреатів Премії імені Джеймса Мейса у меморіальні дні пам’яті жертв Голодомору

Володимир Бойко

Володимир Бойко

Цього року почесну відзнаку «За громадянську позицію в галузі публіцистики» вперше розділили аж два претенденти — доктор філософських наук Петро Кралюк та кандидат історичних наук Володимир Бойко. «Для мене Джеймс Мейс — передусім глибокий мислитель. Це людина, яка, можливо, розуміла українські проблеми краще, ніж деякі українці, які опинилися на вищих щаблях влади. Його слова та думки і далі залишаються актуальними», — сказав у своїй інавгураційній промові Петро Кралюк. А Володимир Бойко зазначив: «З плином часу спочатку незвичні і сміливі слова Джеймса Мейса поступово стали нормою».

За словами одного із минулих лауреатів премії Ігоря Сюндюкова, обидва лауреати не просто вивчають як публіцисти й науковці ті або інші аспекти української «європейськості». Вони «копають» цю проблему дуже глибоко. Автори демонструють чудові зразки «спектрального аналізу» нашої національної європейськості, не просто показуючи, що в різні часи і в різних регіонах України ми сприймали Європу як власний дім, а не накинуту будь-ким «чужину», але й аналізуючи, і то дуже ґрунтовно, з чого ця європейськість складається.

«Для нас важлива підтримка якісної інтелектуальної публіцистики, того рівня, до якого ми повинні дотягуватися, і який уособлював своєю діяльністю Джеймс Мейс, — говорить головний редактор «Дня» Лариса ІВШИНА. — Я рада за всіх наших лауреатів, адже за всі ці роки вони ні трохи не «здали» ні в інтелектуальному насиченні, ні у громадянській активності».

Премія імені Джеймса Мейса, яку створила головний редактор газети «День» Лариса Івшина, вручається уже п’ятий рік поспіль. Її попередніми лауреатами стали відомі публіцисти Ігор Лосєв, Сергій Грабовський, Ігор Сюндюков та Олександр Палій, які у повному складі були присутні на нагородженні своїх наступників.

На урочистому засіданні Громадської ради конкурсу виступили Голова громадської ради конкурсу, Надзвичайний і Повноважний Посол України, письменник Юрій Щербак, голова Національної спілки журналістів України Олег Наливайко, доктор історичних наук, професор, завідувач відділу історії України 20—30-х рр. ХХ ст. Інституту історії України НАН України Станіслав Кульчицький, письменниця, удова Джеймса Мейса Наталія Дзюбенко-Мейс, лауреати попередніх премій.


http://www.day.kiev.ua/uk/article/den-ukrayini/volodimir-boyko-ta-petro-kralyuk-intelektuali-suchasnoyi-dobi

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини