Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 02:47:20

Собору Різдва Богородиці на Чернігівщині виповнилось 250 років. ВІДЕО

25.09.2013   11:12Агенцiя

Оповитий легендами та містикою. Собор Різдва Богородиці на Чернігівщині святкує ювілей. 250 років тому його звели коштом князів Розумовських. Хтось каже - до весілля Олексія з імператрицею Єлизаветою, інші - на знак вдячності матері за щасливу долю синів

Собор різдва Пресвятої Богородиці чверть тисячоліття дивує людей своєю унікальною архітектурою та містикою. Останньої за двадцять років свого служіння Раїса Гречило, каже, надивилася.

Раїса Гречило, свічкарка храму:

- Приїхала група туристів, і з якоїсь причини не заходять у храм, а я вже маю храм закривати, і тут прибігає екскурсовод і питає: а що, вже служба закінчилася? - Ні, кажу, служби сьогодні не було взагалі. А вона каже: Так весь автобус чув возгласи священика та співання хору.

Історії, пов'язані з храмом, може розказати чи не кожен мешканець села Козенець. Церква для людей тут - і відрадниця, і рятівниця.

Валентина Старченко, мешканка села Козелець:

- Тисяча дев'ятсот сорок третього року, коли німці у вересні відступали, ми всі сиділи в нижній церкві. Німець відступав, а ми врятувалися тут.

Храм звела родоначальниця відомого українського роду Наталка Розумовська. Заклала його вона на подяку Всевишньому за щасливу долю своїх синів. Олексій - фаворит російської імператриці, а Кирило - президент Петербурзької академії наук, а згодом - останній гетьман України.

Отець Михаїл, настоятель собору Різдва Пресвятої Богородиці:

- Це була така вольова жінка, яка, розбагатівши і ставши графинею, вона свої заощадження направила не на якісь там шинки і кафе, ресторани, як сьогодні роблять люди, а вона вирішила зробити дім оцей молитви.

Хоча існує й інша версія. Начебто храм звели спеціально до весілля Олексія Розумовського з донькою Петра Першого - Єлизаветою. Тоді навіть оцей унікальний іконостас 27 метрів заввишки, виготовлений італійцями для Петербурзького собору, привезли сюди. Але він не вміщався у споруду, і дві його частини довелося віддати іншій церкві.

Олена Мітясова, кореспондент:

- А ось і маєток родини Розумовських. Хоч на садибу багатіїв він сьогодні мало схожий. У бур'янах, занедбаний і напівзруйнований - він став прихистком для бездомних собак.
Про колись розкішний будинок тут нагадують лише колони і віконниці. Реставрувати садибу, кажуть місцеві, їм обіцяють весь час. Та коли він настане, побоюються люди - ремонтувати буде нічого.

Олена Мітясова, Максим Соколик, Новини, телеканал "Інтер".

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини