Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 10:22:52

“Зачарована Десна” повернулась осучасненою

06.07.2013   10:01Агенцiя

Чернігівці відтепер мають копію фільму Олександра Довженка “Зачарована Десна” на цифрових носіях.

Цю подію приурочено 120-річчю від дня народження митця, котре його земляки святкуватимуть восени наступного року. У рамках заходів, що відбуваються згідно з указом Президента України, цей один з перших: директор Центрального державного кінофотофоноархіву ім. Г.С.Пшеничного Ніна Топішко урочисто передала директору Державного архіву Чернігівської області Раїсі Воробей диск із копією фільму, зазначивши, що його дорога на Батьківщину була дуже довгою, бо оригінал – у Москві.

Враховуючи те, що багато охочих переглянути “Зачаровану Десну” досі не мали такої змоги, адже нині технічно складно демонструвати фільм, знятий на 77-міліметровій плівці, назріло питання його осучаснення. Та оцифрування – високовартісна справа. Довелося звертатися по допомогу до російських колег. Вони після того, як відбулося оцифрування фільму, подбали, щоб земляки Довженка одержали безкоштовну його копію.

“Дороге все те, що в ньому зафіксоване, – ота Десна, оте дитинство… Все, що близьке залюбленим у свій край людям”, – зазначила Ніна Топішко. А її чернігівські колеги пообіцяли, що вже незабаром відбудеться виставка архівних документів, присвячених життю і творчості Олександра Довженка, на якій демонструватиметься оновлений фільм. Побуває “Зачарована Десна” і в Сосниці, де річка дитинства надихала письменника, кінорежисера і драматурга на створення воістину незабутніх творів.


http://ukurier.gov.ua/uk/news/zacharovana-desna-povernulas-osuchasnenoyu/
 

Останні новини Чернігівщини

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

Новгород-Сіверські поліцейські розшукали та повернули додому зниклу неповнолітню 09:36

16 квітня до поліції надійшло повідомлення від жительки Семенівської громади про зникнення її 16-річної онуки.

На Чернігівщині поліцейські вилучили незаконну зброю та вибухівку 09:34

В ході санкціонованого обшуку в господарстві мешканця одного з сіл Чернігівського району слідчі поліції Чернігівщини спільно з оперативниками регіонального Управління стратегічних розслідувань вилучили незаконну гладкоствольну зброю, ручну гранату із запалом до неї, запас тротилу та набоїв.

19 квітня у Чернігові День жалоби

19 квітня у Чернігові День жалоби 09:30

ДЕНЬ 786 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 786 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини