Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 17:02:41

Нове про лауреатів державних премій

02.07.2013   12:28Агенцiя

Кожне видання, яке створюється науковцями Чернігівського обласного історичного музею ім. В. В. Тарновського, з нетерпінням очікується науковою громадою Чернігівщини та звичайними шанувальниками історії рідного краю.

У 2009 році побачив світ довідник “Чернігівці – лауреати державних премій”. Автори-упорядники довідника Т. П. Журавльова, Л. П. Ларіонова, С. М. Сергеева та редакційна колегія в складі С.Л.Лаєвського, Л. П. Линюк, С. М. Лихачевої відкрили чернігівцям призабуті сторінки з біографій наших відомих земляків.

Однак, науковці не зупинилися на досягнутому. Розуміючи те, що виявлені дані про лауреатів численних державних премій є неповними, пошук призабутих імен було продовжено.

І ось торік вийшло друге видання довідника, виправлене і доповнене 29 нарисами про чернігівців.

Державні премії СРСР, УРСР, України, імені Т. Г. Шевченка в різні періоди історії створювалися та вручалися від імені держави за видатні досягнення у певній галузі діяльності, а також за високі здобутки у соціалістичному змаганні. Довідник містить нариси про 219 лауреатів премій, які народилися на Чернігівщині, а також тих, хто працював у нас, або за роботи, виконанні для Чернігівської області. Найбільше лауреатів народилося в місті Чернігові – 18 та Менському районі – 15, а ще 84 – у селах і містечках 21-го району області.

Укладачі встановили, що лише чернігівці одержали 266 премій. Наприклад, п’ятьма Сталінськими преміями був відзначений театральний художник із Чернігова Федір Федоровський, трьома – оперний співак із Козелецького району Георгій Нелєппа, по дві – отримали кіномитець із Сосниці Олександр Довженко, фізик із Козелецького району Олександр Тудоровський та хімік із Борзнянського району Василь Коршак. Звичайно, що краєзнавців Чернігівського району цікавила в довіднику інформація про своїх земляків: картопляра з Анисова Олексія Дмитренка, письменника з Петрушина Володимира Дрозда, полярника з Клочкова Миколу Кліменка, державного діяча з Олишівки Віталія Масола, картопляра з Роїща Петра Сердюка.

Своїм розумом та працею вони створили ефективні та прогресивні технології використання вторинних ресурсів виробництва у народному господарстві країни, механізованих засобів вирощування картоплі в наших селах, досліджували кригу Північного Льодовитого океану, новим словом у романістиці став роман-епопея “Листя землі”.

Лауреати державних премій УРСР та України після прийняття відповідного рішення в урочистій обстановці з рук першої особи держави отримували диплом та нагрудний знак, а також грошову винагороду.

Унікальне видання викликає повагу й гордість за славетних земляків нашого Чернігівського краю.

Сподіваємося, що довідник матиме свої чергові перевидання з доповненням прізвищ нових лауреатів наступних років XXI та інших століть.


Андрій Курданов, голова Чернігівської районної організації краєзнавців
 

Останні новини Чернігівщини

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці?

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці? 11:35

А ви знаєте, що в Україні понад 2,7 млн людей з інвалідністю? І лише 16% із них мають роботу. Невже так мало фахівців хочуть працювати? Певно, що ні. Одна із причин, що зупиняє людину з інвалідністю податися на вакансію - це відсутність належних умов для роботи.

10 модульних укриттів планують встановити поруч із зупинками громадського транспорту 11:31

Про це повідомив під час загальноміської наради 23 квітня в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако. Зараз у місті вже є шість таких захисних споруд і їх кількість збільшать коштом міського бюджету до 16.

 Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері

Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері 11:28

Житель Корюківського району за свої протиправні дії понесе кримінальну відповідальність. Йому загрожує до двох років позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:26

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 3 пожежі.