Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 20:46:08

Фільм «Корюківка. Злочин проти людяності» отримав визнання на міжнародних фестивалях

13.06.2013   13:03Агенцiя

Диплом 1-го ступеня VII Міжнародного фестивалю телепрограм і телефільмів «Вічний вогонь» у м. Волгоград Російської Федерації у номінації «Кращий телевізійний нарис» вручили телефільму Національної телекомпанії України «Корюківка. Злочин проти людяності». Автор і режисер документальної кінострічки Сніжана Потапчук.

31 травня 2013 року відбулося нагородження переможців VII Міжнародного фестивалю телепрограм і телефільмів «Вічний вогонь» у м. Волгоград Російської Федерації. Цього року фестиваль зібрав рекордну кількість учасників. Загальна мета – збереження правдивої пам’яті про героїв та жертв війни. Журі очолив відомий російський журналіст Олександр Сладков. Як зазначили члени журі, більшість робіт розповідали про ветеранів-учасників Сталінградської битви. Авторські роботи упродовж трьох днів оцінювалися в десяти номінаціях: краща кінопрограма, фільм, авторська, режисерська, дебютна, операторська робота, інформаційний сюжет, музичне та звукове оформлення, найкраща військово-патріотична і телевізійна програма, кращий телевізійний нарис, найкращий фільм-портрет.

У номінації «Кращий телевізійний нарис» диплом 1-го ступеня вручили телефільму Національної телекомпанії України «Корюківка. Злочин проти людяності».

Ще раніше, 11–13 травня 2013 року, у Севастополі в Україні пройшов IX Міжнародний фестиваль телевізійних і радіопрограм «Перемогли разом». Представники телерадіокомпаній, творчих об’єднань, студій дев’яти країн: України, Росії, Казахстану, Вірменії, Білорусі, Грузії, Молдови, Литви та Китаю представили на розсуд журі майже 200 робіт. Це телевізійні програми, ігрові та документальні фільми, телесеріали, повнометражні стрічки, радіонариси, інтерв’ю, музичні фільми. Творчий конкурс проходив у семи номінаціях: «Літопис великого подвигу», «Цих днів не змовкне слава», «Спільні перемоги спадкоємців Великої Перемоги», «Батьківщина. Честь. Обов’язок», «У війни не жіноче обличчя», «Естафета Пам’яті», «Розкинулося море широко».
Фільм Сніжани Потапчук «Корюківка. Злочин проти людяності» став володарем диплому ІІ ступеня в номінації «Літопис великого подвигу».

Автор ставила собі за мету розповісти про масштабну каральну акцію  на території Європи знищення нацистськими карателями 1–2, 9 березня 1943 року містечка Корюківка Чернігівської області України через призму сучасності.

Творчій групі Сніжани  Потапчук ще на підготовчому етапі  надали допомогу у створенні фільму Центральний державний архів  громадських об’єднань України, Державна міжвідомча комісія у справах увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій при Кабінеті Міністрів України. Науковим консультантом виступив Український інститут національної пам’яті.

На Чернігівщині роботу знімальної групи забезпечили Чернігівська облдержадміністрація, Корюківська райдержадміністрація, Державний архів Чернігівської області та Корюківський історичний музей. З нею активно співпрацювали свідки трагедії та нащадки вцілілих та загиблих корюківчан.

Зауважимо, що важливу роль у виборі теми фільму у 2012 році зіграли вітчизняні журналісти та редактори засобів масової інформації, насамперед із Чернігівщини. Саме завдяки їхнім інформаціям і публікаціям талановитий представник молодої генерації української кінодокументалістики Сніжана Потапчук прийняла рішення про створення документальної стрічки «Корюківка. Злочин проти людяності».

Сергій Бутко, Український інститут національної пам’яті

Кінострічку можна подивитися за посиланням http://1tv.com.ua/uk/video/program/documentary/2013/03/06/6001.

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.