Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 02:04:41

Відбулася наукова конференція до 175 річчя від дня народження Василя Васильовича Тарновського

05.04.2013   14:29Агенцiя

1 квітня 2013 року виповнилося 175 років від дня народження Василя Васильовича Тарновського (1838–1899) – відомого українського громадського діяча, колекціонера, мецената.

Свою колекцію він подарував місту Чернігову, де 1902 року відкрився Музей українських старожитностей В.В. Тарновського, спадкоємцем якого став Чернігівський історичний музей імені В.В. Тарновського.
 
Протягом 1–3 квітня відбулася наукова конференція “Колекціонування українських старожитностей як складова частина українського національного руху і національного відродження ХІХ – початку ХХ століть”, присвячена ювілею українського патріота, організована Чернігівським історичним музеєм.

До участі в ній зголосилися 52 доповідачі – науковці академічних інституцій і вишів, архівісти, музейні працівники з Дніпропетровська, Ізмаїла, Канева, Качанівки, Києва, Кривого Рогу, Львова, Одеси, Полтави, Прилук, Рівного, Сум, Чернігова, Чигирина, Ялти. Урочистості і водночас щиросердності надала конференції участь у ній нащадків родини Тарновських – киянки І.М. Трач-Тарновської, внучатої племінниці В.В. Тарновського та Т.А. Хайн з Великої Британії, правнучки мецената.

На пленарному і секційних засіданнях було заслухано і обговорено 29 доповідей, що охоплювали широке коло тем, пов’язаних з родиною Тарновських, діяльністю В.В. Тарновського, його зібранням, приватними та музейними колекціями України тощо. З особливим зацікавленням учасники конференції, а надто чернігівці та нащадки Василя Тарновського, сприйняли доповідь про використання матеріалів про культурно-просвітницьку і меценатську діяльність В.В. Тарновського у викладанні дисциплін історико-культурологічного циклу в Кримському гуманітарному університеті.

Третього дня учасники конференції прибули до Національного історико-культурного заповідника “Качанівка” – колишнього маєтку Тарновських, де підвели підсумки роботи, ознайомилися з проектом пам’ятника В.В. Тарновському, оглянули експозиції та навіть пограли на роялі ХІХ ст.

Учасники конференції взяли участь у відкритті виставки “Жертволюбна на національні справи людина...”, назва якої запозичена з листа І. Нечуя-Левицького до О. Білозерської-Куліш: ці слова стосуються В.В. Тарновського. Епістолярій родини Тарновських, документи, світлини, речі з колекції, видання, що побачили світ завдяки фінансовій та організаційній підтримці Василя Васильовича дають уявлення про внесок В. Тарновського в розвиток української культури, науки, музейництва, розповідають про формування його світогляду і доброчинні справи.

Окрім зібрання Чернігівського історичного музею, на виставці представлені унікальні мініатюрні портрети батьків Василя Васильовича, надані Національним художнім музеєм України.

Ще одна виставка, що була презентована в рамках конференції, стала, так би мовити, однією з доповідей, – “Автографи В.В. Тарновського-молодшого в документах Державного архіву Чернігівської області”. Колеги-архівісти створили змістовну експозицію, в якій представили документи про діяльність В.В. Тарновського – мирового посередника та повітового предводителя дворянства, про історію створення в Чернігові Музею українських старожитностей. Особливу увагу присутніх викликала духівниця В. Тарновського, якою він заповідав своє унікальне зібрання Чернігову.

Загалом, дружня атмосфера і неформальне спілкування, що панували на конференції, яку підтримав Департамент культури і туризму, національностей та релігій облдержадміністрації дали позитивні наслідки, у тому числі й у вирішенні суто наукових проблем. Доповіді і повідомлення будуть видрукувані у черговому випуску “Скарбниці української культури”.

Людмила Линюк

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.