Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 08:40:27

Чакалка підкорила чернігівську сцену

27.02.2013   13:37Агенцiя

23 і 24 лютого в Чернігівському театрі ляльок імені Олександра Довженка відбулася прем’єра вистави “Як подружитися з Чакалкою” за п’єсою Івана Андрусяка в постановці заслуженого артиста України Віталія Гольцова.

П’єса написана за мотивами однієї з найуспішніших книжок із серії “Сучасна дитяча проза” видавництва “Грані-Т” – повісті Івана Андрусяка “Стефа і її Чакалка”.

Два роки тому Іван Андрусяк презентував у Чернігові свої книжки, що вийшли у видавництві “Грані-Т”, а Віталій Гольцов був на тій презентації, і його зацікавили пригоди кмітливої дівчинки Стефи та казкового страшидла Чакалки, тож він і запропонував Іванові написати на цьому матеріалі п’єсу. “Я був геть заскочений цією пропозицією, – розповідає письменник. – Справа для мене цілком нова, і я спершу й не уявляв собі, як за неї братися. У драматургії ж зовсім інші виражальні засоби, ніж у прозі, а тим паче в поезії, яка завжди для мене була найближчою. Одне слово, робота над п’єсою тривала понад рік – і хтозна, чи вийшло б у мене щось путнє, якби не наполегливість, дружня підтримка і фахові поради пана Віталія”.

Іще рік тривала робота над постановкою, відомі лялькарі Василь і Тетяна Виходцевські розробляли ляльки, відтак їх виготовляли в майстернях театру, готувалося музичне й мультимедійне оформлення, декорації… Актори готували ролі: Чакалку зіграла Ніна Засько, Стефу – Тамара Булавіна, войовничого хлопчика Сіяра – Юрій Нікітін, Хруща Антонича – Антон Шеремок і Олександр Олійник, а Олена Денисенко впоралася одразу з двома ролями – дівчинки-розбишаки Орини і старшої Стефиної Сестрички.

У висліді вистава вийшла про страхи і про те, як дитина може їх у собі подолати; а образ Чакалки в режисерському трактуванні став казковим уособленням цих страхів, які Стефа наприкінці зуміла в собі приборкати і навіть “приручити”.

На прем’єрі маленькі глядачі мали змогу поспілкуватися з автором і режисером, познайомитися з книжкою, за мотивами якої зроблено виставу, – “Стефою і її Чакалкою”, а також із продовженням цієї історії – повістю “Кабан дикий – хвіст великий”, взяти в письменника автограф. Віталій Гольцов з цього приводу завважив, що “вперше за багато років на прем’єрі присутній “живий” автор. На жаль, дитяча драматургія в нас не дуже добре розвинена – однак театрам, глядачеві конче потрібен сучасний репертуар”.

Тож співпраця з Чернігівським театром ляльок триватиме – Віталій Гольцов запропонував нашому авторові написати ще одну п’єсу, тепер уже для дуже-дуже маленьких діток. Найімовірніше, це буде одна з казок “Зайчикової книжечки” – ще одного бестселера Івана Андрусяка і видавництва “Грані-Т”.


http://www.cult.gov.ua/news/chakalka_pidkorila_chernigivsku_scenu/2013-02-26-4174
 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини