Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 22:21:58

Презентація виставки “З історії адміністративно-територіального устрою Чернігово-Сіверщини”

20.02.2013   08:20

В чернігівському прес-клубі “Ділове слово” відбулася презентація серії плакатів “З історії адміністративно-територіального устрою Чернігово-Сіверщини: тисячоліття владних інституцій в регіоні”. Розроблена вона протягом 2012 р. Центром перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів разом з громадською організацією “Сіверський інститут регіональних досліджень”.

Ідею підтримали облдержадміністрація та обласна рада. На прикладі землі, що свого часу становила одну з основ для виникнення України, укладачі в науково-популярній формі спробували відтворити минуле владних інституцій та зміни адміністративно-територіального устрою регіону від моменту виникнення Чернігово-Сіверщини до сьогодення, показали особисті долі регіональних керманичів.

Під час презентації директор Сіверського інституту, доктор історичних наук, професор Сергій Лепявко розповів присутнім про історико-просвітницький напрям діяльності громадської організації, зокрема публікації з історії міст Чернігово-Сіверщини, збірники до науково-практичних конференцій, круглих столів, презентацій, що відбулись останнім часом. Щодо плакатів, Сергій Лепявко відзначив: “Такий засіб подачі інформації – один із найзручніших для зацікавлення громадян. Не всім до вподоби читати великі тексти, а на яскраві кольорові зображення та схеми як правило завжди звертають увагу”.

Розкриваючи ідею та основний зміст плакатів директор Центру Володимир Бойко охарактеризував їх як “нову спробу сприяння популяризації знань про наше минуле, один з можливих засобів подолання радянських міфів та ствердження традицій, що розвивалися на наших теренах природно, а не були привнесені силою. Чернігівщина від моря до моря – то не жарт, а кордони однієї з українських земель часів володарювання першого відомого літописного чернігівського князя Мстислава Володимировича. Сподіваємось, що у 2024 році Україна матиме нагоду відсвяткувати тисячоліття його появи на історичній арені як лідера Сіверщини. Він відкриває сузір’я імен, що в різні часи очолювали регіональну владу”.

Про підготовку плакатів, текстуальне, інформативне та візуальне наповнення, прогалини в джерелах та нові напрямки дослідницьких пошуків розповів спеціаліст Центру, кандидат історичних наук Дмитро Казіміров. “Робота на виставкою тривала близько року. Залучались матеріали з архівів, бібліотек та музеїв Києва Чернігова, інших міст області. Поряд з загальновідомими матеріалами, на плакатах поставлені фото та документи, що публікуються вперше”.

Також учасники презентації поділилися творчими планами щодо створення на основі плакатів фотоальбому та серії короткометражних фільмів з історії владних інституцій Чернігово-Сіверщини.

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.