Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 10:24:00

Барвами фестивалю

22.01.2013   10:37Агенцiя

XII Міжнародний молодіжний фестиваль "Мистецькі барви", який наприкінці минулого тижня пройшов у Прилуках - це чотири дні напруженої творчої роботи з десятої ранку до десятої вечора, чотири дні нових знайомств та цікавого спілкування, чотири дні теплої домашньої атмосфери. З 10 по 13 січня молоді люди, а їх було близько 700, із 15 регіонів України (в тому числі, звичайно ж, і з Прилук), а також із Росії, Білорусі та Китаю мали шанс показати свої таланти глядачам і професійному журі.

"Мистецькі барви"

Ідея заснування фестивалю належить Олександру Дубовику. У 2002 році фестиваль відбувся вперше, але під статусом регіонального. Через деякий час географія учасників розширилася і фестиваль став всеукраїнським, а з 2009 року - міжнародним. "Мистецькі барви" постійно проводилися взимку. А півроку тому організатори вирішили подарувати своїм учасникам трішки сонця та моря. Таким чином, у минулому році фестиваль був проведений двічі: у Прилуках і в Алушті.

В організації та проведенні ХІІ фестивалю велику роль відіграли партнери, серед яких найбільшу підтримку надали Прилуцька райдержадміністрація (голова Олег Нестеренко), Прилуцький гуманітарно-педагогічний коледж в особі директора Ольги Попенко, співзасновник "Прилуцького м'ясокомбінату" Микола Рожко, Агропромислове об'єднання імені Івана Супруненка (генеральний директор Людмила Супруненко).

Робочі дні цьогорічних "Мистецьких барв" проходили на сцені педколеджу, а церемонія нагородження та гала-концерт відбулися в міському Будинку культури, зі сцени якого й починалися перші кроки фестивалю. Журі, головою якого був завідувач кафедри Рівненського державного гуманітарного університету Володимир Годовський, складалось із висококваліфікованих діячів хореографічного та вокального мистецтва. Член журі із близького зарубіжжя Володимир Мінський, він же Почесний член Всеросійської музичної спілки, про значення "Мистецьких барв" сказав:
- На творчій зустрічі я дітям уже говорив, що ми всі - народні дипломати. Ця народна дипломатія є об'єднуючим началом між країнами, що беруть участь у фестивалі. "Мистецькі барви" - це одна зі з'єднуючих ланок загального культурного ланцюга. Адже мистецтво несе в собі елемент дружби, тому що дружба - це завжди дорога із двостороннім рухом. Учасники фестивалю виховуються на цьому: вони бачать росіян, білорусів, українців… І вони розуміють, що повинні бути разом. Це прекрасне виховання! Тому мені здається, що переоцінити значення цього фестивалю дуже важко, якщо взагалі можливо.

Також у журі була фіналістка українського відбору Євробачення, заслужена артистка АР Крим Ленара. Наприкінці гала-концерту вона подарувала публіці дві пісні, одна з яких присвячена власне учасникам фестивалю, а друга - глядачам.
Гран-прі розігрувалося серед солістів та колективів. Володарем гран-прі в категорії солістів стала Інна Гласова із смт Вовковиці Хмельницької області. А друга номінація поїхала до Санкт-Петербургу разом із театром пісні "Ясні ночі", з учасниками якого ми мали можливість поговорити.

- Зі сцени вже говорили, що ви не вперше на "Мистецьких барвах". Коли були вперше і як потрапили на фестиваль?
- У 2009 році нас запросив Максим Окіпский, з яким ми познайомилися в інтернеті. А це вже наш третій візит.
 - Театр пісні - це ваш постійний жанр?
- Так. Справа в тому, що ми поєднуємо вокал, хореографію, поряд із якими ставимо театральні мініатюри. Через те жанр так і називається.
- Пісня, яку ви виконували, готувалася спеціально для фестивалю чи вона вже була у вашому репертуарі?
- Репертуар у нас поновлюється щороку, але, звичайно, є й актив найкращих пісень. Серед них ми й вибрали одну з останніх.
- Які лишилися враження від фестивалю?
- Дуже добрий, по-домашньому теплий фестиваль. Тут усі один одному раді, немає жорсткої конкуренції.

Майже відразу після гала-концерту учасники почали роз'їжджатися, хоча дехто поїхав набагато раніше. Багато з них, можливо, уже не відвідають наше місто, але забути його вони навряд чи зможуть. Із найпростішої причини: приймали їх із теплом, як удома. Адже саме так відгукувалися учасники про своїх кураторів, які ні на хвилину не покидали їх.

Заключне слово варто надати директору "Мистецьких барв" Олександру Дубовику:
- Дуже хочу подякувати всім, хто хоч трохи доклався до підтримки фестивалю: без них я не уявляю, що б робив. Дякую студентам педагогічного коледжу, які взяли на себе роль волонтерів. Також дякую команді оргкомітету - це Наталія Пономаренко, Катерина Мовчан та Максим Окіпский: вони завжди мене підтримували та допомагали. Дякую глядачам, які проявили небайдужість та прийшли подивитися виступи учасників. І, нарешті, велика вдячність учасникам, які приїхали та подарували нам свято на чотири дні.

Олексій Паляничка

http://gradpryluky.info/index.php?newsid=2459
 

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:19

Протягом минулої доби зареєстровано 7 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення та 6 пожеж. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

19 березня: цей день в Україні і світі

19 березня: цей день в Україні і світі 10:16

ДЕНЬ 755 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 755 RUSSIAN AGRESSION

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини