Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 12:47:28

Туристичний прорив

11.01.2013   09:52Агенцiя

Важко сказати, з якого дива (через нещадну критику чиновників міськради чи навпаки), але це вже справді достовірний факт - туризм у Чернігові почав серйозно розвиватися.

Й хоча в цьому випадку статистика всього не знає (на жаль, відсутня реальна та повна інформація з цього питання через брак відповідної методики), але конкретні дані щодо надходжень до міського бюджету від готельного бізнесу свідчать - це таки сталося. Адже надійшла більш ніж удвічі вища сума в порівнянні з попереднім роком. Однією з бід Чернігова туристичного є те, що він і досі вважається містом для проведення уікенду (вихідних днів). Хоча на Чернігівщині стільки цікавих місць (храмів, палаців, музеїв, галерей, парків) - кілька місяців витратити можна. При цьому - з великою користю для себе.

Варто сказати, що нині Управлінням стратегічного розвитку Чернігова та туризму керує Борис Атрощенко (знана в місті та області людина), котрий і сам веде активний спосіб життя. І, щиро люблячи своє місто, хоче зробити так, аби видимо-невидимо людей з усього світу теж полюбили Чернігів. Тим більше - є ж за що!
Тому на самому початку року вирішив поспілкуватися з Борисом Атрощенком. Аби почути з перших вуст: що було, що є та що буде. Як на мене, то нас очікує багато цікавого та дещо несподіваного. Й цим поспішаю з вами поділитися.

Потрібні три "І"

На думку Бориса Атрощенка, аби лави туристів до Чернігова постійно та невідворотно збільшувалися, місту потрібні так звані три "І": імідж, інфраструктура та інформація.

Імідж. Із репутацією у нас справи начебто доволі непогані. По-перше, місто здавна відоме як дуже цікаве (з історичного боку) та привабливе (активний відпочинок на берегах Десни-красуні). Крім того, останніми роками у нас просто позитивна "пошесть" на нові оригінальні фестивалі та проекти. Це й весняний фестиваль для закоханих "Романтик-фест", і музичні проекти "Зелена сцена" та фестиваль джазу "Chernigiv Jazz Open", і фестиваль повітряних куль "Ульотний Чернігів", фестиваль "Поліське коло", екологічна акція "Еко-бум". Вони формують сприйняття Чернігова не тільки як позитивного (домашнього, красивого та комфортного) міста, але й як куточка, де раді гостям.

Можливо, ми цього просто не помічаємо (наприклад, через власну лінь-матінку чи неуважність) та у нас щотижня відбувається кілька заходів. Цікавих і різнопланових. І Чернігів, стверджує Борис Атрощенко, вже входить у першу десятку міст України за насиченістю подіями. Варто нагадати, що в календарі на поточний рік заплановано три з половиною десятки цікавих фестивалів та проектів. Хоча це далеко не межа. Швидше за все, їх буде більше. Адже ні з того ні з сього багато небайдужих чернігівців "упритул" зайнялися цією справою. І справді, багато цікавих ідей варті того, аби втілити їх у життя.

Інфраструктура. Коли кілька років тому деякі "дяді" та "тьоті" з числа високопосадовців нашої мерії обіцяли привезти до Чернігова півмільйона (чи навіть кілька мільйонів) туристів, це виглядало як звичні пустопорожні обіцянки чиновників. Бо реальна туристична місткість Чернігова - це лише кількість місць у готелях та в кафе (ресторанах, пабах тощо). При цьому саме на такі речі турист витрачає більше 80% своїх коштів. А решту - на екскурсії, видовища, сувеніри й тому подібне. Тому потрібно не тільки створити цікавий захід та провести його на високому рівні, а й розмістити і прогодувати гостей.

Зі "спальними місцями" та громадським харчуванням справа поступово налагоджується. Нині у Чернігові функціонує 9 готелів. На жаль, тільки один (поки що) має реальні три зірки. Ще два нові готелі (в даний час) проходять процедуру отримання "зірок". Власне, це говорить про дуже несучасну матеріально-технічну базу наших "старих" готелів. Щоправда, доволі активно розвивається зелений туризм за межами міста: багатьом уже знайомі такі місця, як "Соколиний хутір", "Дача в Седневі", кінний двір "Седнівський", садиба "Андріївські озера" та інші.

У ресторанній галузі також бачимо солідний позитив: постійно відкриваються нові заклади - й кафе, й ресторани, й кав'ярні, й піцерії, й вареничні. Й Бог зна що з різноманітними назвами. Та головне - поїсти там можна на будь-який смак. І недорого. Та й весело. Тим більше, що наші ресторатори (багато з яких знані в Україні своїми цікавими задумками та їхнім втіленням в життя) обіцяють і далі тішити нас із вами новаціями.

Доречно сказати й про те, що незабаром у Чернігові може з'явитися новий готель відомої у світі мережі (на розі вулиць Гетьмана Полуботка та Горького). А також ведуться активні пошуки серйозних інвесторів для завершення будівництва "Дворянського зібрання". Крім того, передбачається й спорудження ще одного готелю (вулиця Горького, 1) та туристичного комплексу (а може, й кількох) у районі річкового порту та пішохідного мосту.

Інформація. Зауважимо, нині кількість гостей нашого міста залежить і від того, що розповідають про наш Чернігів та нас із вами різноманітні телевізійні канали, газети та Інтернет-сайти. Слава Богу, що часи балачок тільки про чернігівське пиво та різноманітні побутові злочини (чи скандали) поступово відходять у минуле.

Варто сказати, що перший конкурс на кращий відео­ролик про Чернігів дав позитивний результат. Адже його кілька разів "прокрутили" на центральних телеканалах, і турист, як-то кажуть, до Чернігова "пішов". Крім того, з'явилося ще кілька відеороликів щодо принад нашого міста та гостинності чернігівців. І тепер різноманітні пошукові системи при введенні слова "Чернігів" видають переважно позитивні посилання: фестивалі, історичні об'єкти, найбільший в Україні парад дитячих візочків тощо.

Поступово упорядковуються і міські покажчики для туристів. Сьогодні маємо їх 43, двомовні (українською та англійською), до основних історичних об'єктів. Найближчим часом їхня кількість збільшиться і вони всі стануть єдиного зразка. При цьому виглядатимуть більш яскраво і зручно. Крім того, покажчики з'являться на зупинках громадського транспорту.

Сучасному туристу нині набагато простіше отримати попередню інформацію за допомогою Інтернету чи телефона. Ми маємо туристичний сайт міста (п'ять мов), який постійно оновлюється. Тому, в принципі, там є все необхідне для доскіпливого туриста: основні історичні об'єкти, заклади харчування, культури, як кудись доїхати, де поселитися й купа іншої різноманітної інформації.

Крім того, для тих, хто прибув до нас без читання попередньої інформації, працює (якщо потрібно, й без вихідних) Туристично-інформаційний центр. Там гостям міста завжди допоможуть. Тим більше, що випустили путівник "Чернігів як на долоні" (трьома мовами) та кілька десятків різноманітних довідкових матеріалів. А фахівці центру завжди дадуть консультацію, наділять картою-схемою Чернігова, допоможуть у пошуку гіда-перекладача й тому подібне.

13-та гармата вистрілить

Будуть поточного року й цікаві новації. Уперше, наприкінці квітня, відбудеться нове дійство - відкриття туристичного сезону. З різноманітними культурними, спортивними, розважальними програмами. З виставками народних майстрів, сувенірів тощо. Зі звабливим вогняним шоу (кажуть, навіть, легендарна 13-та гармата згадає минувшину й відзначиться кількома пострілами). Швидше за все, також уперше, в рамках відкриття сезону відбудеться кулінарний фестиваль. Суто чернігівської страви. Драників (дерунів). Над цим питанням нині серйозно працюють наші ресторатори та кухарі.

Ще одна новація планується. У Чернігові запрацює велопрокат, з'являться спеціальна велосипедна парковка. І веломаршрути. Кажуть, "рекламувати" таку новацію буде навіть міський голова. Уявляєте, чернігівці зможуть побачити його не тільки "пролітаючим" на своїй (вже знаменитій дуже дешевій) "Тойоті", а й на звичайнісінькому велосипеді. Можливо, після таких рекламних поїздок щось у нашому місті й зміниться на краще. З дорогами чи тротуарами, наприклад.

Відпрацьовується спільний план дій влади, бізнесу, засобів масової інформації, рекламістів, аби зробити так, щоби кожен чернігівець чи гість міста зміг би легко та комфортно добратися до місць проведення таких фестивалів, як "Коровель" та "Седнівська осінь"). І не тільки туди, але й назад. У будь-який час. За допомоги комерційного транспорту, безумовно. Нагадаємо: колись (до речі, не так уже й давно) подібна співпраця дала шалений позитивний розвиток молодіжного фестивалю "Дружба" (Сеньківка).

Отже, самі бачите: Чернігів не спить. Він справді розвивається.
Хоча й не так швидко, як нам би того хотілося. Будуються нові готелі, заклади харчування, розважальні комплекси. Культурне життя міста дуже насичене.
Можна легко вибрати подію на свій смак. Закохатися на романтичному фестивалі. Позмагатися на мечах, постріляти з луків, поспівати та потанцювати, пострибати з мосту чи поплавати на плотах, переночувати в старому будинку з грубкою, що топиться звичайними дровами. Покататися на конях, снігоходах чи квадроциклах. Побувати на боях у грязюці чи на змаганнях богатирів. Не забути про полювання, риболовлю та збирання грибів чи ягід.
Одне слово - вперед. До Чернігова - за незабутніми враженнями.

Олександр Шило

http://www.hvilya.com/blog/turistichnij_proriv/2013-01-10-796

Останні новини Чернігівщини

У Чернігові пройшла консультаційна зустріч щодо монетизації локальних медіа під час війни 12:36

Монетизувати локальне медіа, навіть під час війни, цілком можливо. Дієвими порадами щодо збільшення прибутковості з чернігівськими медійниками поділилися медіаекспертки, засновниці видання Speka.Media Катерина Венжик та Юлія Даниленко під час консультаційної зустрічі у регіональному хабі Інституту масової інформації «Медіабаза. Чернігів», яка пройшла 16 березня.

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів 10:32

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-лютий 2024 року надійшло 1,4 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,2 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

У Чернігівському районі поліцейські зупинили нетверезу водійку, вміст алкоголю в крові якої перевищував допустиму межу майже у 13 разів 10:27

Інспектори групи реагування патрульної поліції склали на правопорушницю адміністративний протокол за фактом керування транспортом у нетверезому стані. Загалом упродовж тижня поліція Чернігівського району задокументувала 30 фактів скоєння таких правопорушень.

 Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні

Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні 10:25

За фактом незаконного полювання правоохоронці відкрили кримінальне провадження. Тривають слідчі дії.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:19

Протягом минулої доби зареєстровано 7 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення та 6 пожеж. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини