Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 17:03:06

“Не тямлять вони, що чинять”: протест проти закриття мистецької галереї “Круті Сходи”

11.01.2013   08:36Агенцiя

У четвер, 10 січня, біля приміщення мистецької галереї “Круті Сходи” (Чернігів, вул. Воровського, 10, товариство “Просвіта”) відбулася акція протесту проти спроби рейдерського захоплення галереї.

акція протесту проти спроби рейдерського захоплення галереї

акція протесту проти спроби рейдерського захоплення галереї

“Мистецька галерея “Круті Сходи” була заснована у 1999 році. Через складні стосунки із представником орендаря п. Василем Чепурним робота галереї з початку 2011-го року постійно ускладнюється і стала практично неможливою. Зранку 8-го січня, прийшовши до галереї, що знаходиться за адресою вул. Воровського, 10 (ІІ-й поверх) я виявила, – розповіла засновниця галереї Тетяна Жогалко, – що потрапити до приміщення не можна, адже замок замінено, двері опломбовані. Голова правління чернігівського обласного товариства “Просвіта” Василь Чепурний повідомив, що старий замок вирізано, а встановлено новий. Про вчинений акт злому повідомлено письмово міське управління міліції. Нині цією справою займаються правоохоронні органи”.

Чернігівська громадськість стурбована цим актом, їй не відома подальша доля робіт, які ризикують бути викинутими на вулицю. Тож чернігівці, зокрема представники громадських організацій, народні майстри, художники, шанувальники мистецтва, члени товариства “Просвіта” взяли участь в акції протесту, щоби попередити можливі протизаконні дії, що можуть відбутися.

Після засновниці галереї Тетяни Жогалко, виступала депутат Чернігівської міської ради, голова громадської організації з підтримки інвалідів “Шанс” Світлана Федорова:

“Закриття галереї – це вандальство, Мені гірко, коли внаслідок якихось політичних підкилимних ігор в заручниках опинилися діти, адже в галереї представлені роботи й дітей-інвалідів, якими опікується “Шанс”. Як депутат міської ради я запевняю, що я зроблю все можливо, щоби відновити роботу галереї”.

Її підтримали й інші:

“Я особисто глибоко розчарований як діями особисто Василя Чепурного, так і діяльністю товариства “Просвіта”. Майстри дуже вдячні галереї, у 90-ті, коли люди не мали що їсти, вона допомогла буквально вижити”, – зауважив майстер народного мистецтва, добре знаний в країні різьбяр Олександр Колоша.

“Закриття галереї означає те, що в місті залишиться тільки одна “точка” з продажу виробів народних майстрів – це підприємство “Спілки народних майстрів”. Але ж воно приймає не всі роботи: не автентичні, занадто авторські. Якщо зникне галерея “Круті Сході”, молодим авторам нікуди буде здавати свої роботи. Коли я починав як молодий автор, то саме засновниця галереї Тетяна Жогалко підтримала мене” – підбив підсумок гончар Роман Степаненко.

Присутня просвітянка Світлана Пономаренко висловила думку про те, що давно назріла потреба замінити правління обласного товариства “Просвіта”, як таке, що практично не займається просвітянською роботою. .

Голова товариства обласного товариства “Просвіта” Василь Чепурний не міг прокоментувати ситуацію, бо знаходився за редакційними завданням за межами Чернігова. Дехто з присутніх журналістів висловив припущення, що він імовірніше перебуває у Верховній Раді для висвітлення діяльності новообраного народного депутата.

. Від імені Голови блокування роботи мистецької галереї намагався пояснити його перший заступник Олександр Шевченко. За його словами рішенням правління обласного товариства замок на дверях галереї було зламано та замінено через борги галереї перед товариством. Він уточнив, що рішення правління може бути змінене через рішення конференції обласного товариства.

На плакатах протестувальників було написано “Ні – рейдерському захопленню галереї!”, “Не тямлять вони, що чинять”, “Твори мистецтва – в галереї, а не на сніг”, “Круті Сходи” належать чернігівцям” та плакат з крилатим висловом письменника Петра Осадчука після відвідин галереї: “Слава крутій галереї – де побули корифеї!”

Від редакції: привертає увагу, що заміна замків відбувалася саме 6-го січня, на свят-вечір перед Різдвом – коли більшість людей думають про добрі справи, а нечиста сила намагається у цьому перешкодити. Подальша доля нечистих помислом всім добре відома…

Бажаючі можуть підтримати галерею “Круті Сходи” своїми підписами у КМЦ “Інтермеццо” (Чернігів, вул. Шевченко, 9)


Хронологія подій:

Конфлікт розпочався ще два роки тому з приходом у “Просвіту”, вірніше до просвітянських газет “Сіверщина” й “Біла Хата” нових акціонерів. До статусу хоч і провінційного, але олігарха, вони не мали лише дрібниці: підконтрольної газети та розкішного офісу в центрі міста, – бізнес і депутатство вже були.

З’явилося скандальне рішення правління обласної організації про виселення галереї. Але після втручання місцевої влади акціонери трохи принишкли. Спочатку була зірвана вивіска галереї з фасаду будинку, згодом поміняли замок у загальних вхідних дверях. Діяльність галереї у вихідні та святкові була заблокована, оскільки у ці дні “Просвіта”, громадська організація, не функціонує.

Але тепер, коли один з акціонерів став народним депутатом за списками “ударної” партії, голова обласної “Просвіти” у купі з акціонерами, руками новоявлених штурмовиків, професійних зламників, підступно вирішили завдати нищівного удару. Та й Рік музеїв минув, можна не церемонитися з культурним надбанням.

А у свій час галерея гостинно приймала Павла Мовчана і Любов Голоту, Івана Драча і Петра Осадчука з крилатою фразою “Слава крутій галереї, де побули корифеї”, Левка Лук’яненка і Михайла Слабошпицького. Гостями були зарубіжні посли, туристи з усього світу.

Прикро, але складається враження, що чинний голова обласної “Просвіти” у гонитві за грошима не тямить, що робить. А через те страждає поважна громадська організація зі славетною історією. Недоброзичливці, яких не бракує, лише зловтішатимуться.

Як оцінив би бездумні дії своїх нерозумних наступників шляхетний Михайло Коцюбинський? Відповідь однозначна – варварство, дикунство.


Довідка:

Мистецька галерея “Круті Сходи” відкрилася 1999 року. Кредо галереї було і залишається – збереження, популяризація та примноження самобутніх традицій української культури. В експозиції та фондах галереї представлені роботи відомих майстрів народного мистецтва, лауреатів національної премії ім. Тараса Шевченка.

У серпні 1999 року між директором галереї ФОП Жогалко Тетяною Миколаївною та чернігівською обласною організацією товариства “Просвіта” імені Тараса Шевченка був укладений договір суборенди приміщення ІІ-го поверху площею 82,4 м. кв. Згідно договору сплачувалася орендна плата, виконувався ремонт, приміщення підтримувалося у належному стані.

За цей час галерею відвідали чисельні туристи, гості міста, серед яких такі знані люди як Павло Мовчан, Іван Драч, посол Білорусії – Віталій Курашик, Левко Лук’яненко, Михайло Слабошпицький, Людмила Янукович та інші. Галерея приймала чисельні зарубіжні делегації (суддів Верховного суду України, персонал посольства Чехії в Україні, французьких жандармів, начальників управлінь туризму, естонських лікарів, …) і туристів з різних країн.

На замовлення держадміністрації та обласної Ради були виготовлені подарунки першим особам країни: ківш-братина для Л. Кучми, подарункові кухлі для Президентів: України – Л. Кучми, Росії – В. Путіна, Білорусії – О. Лукашенка, набір для голови Верховної Ради України В. Литвина, різьблену вазу – В. Януковичу та багато інших для офіційних делегацій в Чернігівській області.

Постійно проводяться безкоштовні екскурсії для школярів та студентів міста.

Галерея включена в туристичний маршрут “Чернігів мистецький” та туристичний маршрут до Євро – 2012 р.

В експозиції і фондах галереї знаходяться:
– художня кераміка Григорія Денисенка, більше 20-ти робіт;
– художні роботи в техніці інкрустації соломкою Василя Гузія, близько 20-ти робіт;
– дерев’яна скульптура і гіпсові барельєфи скульптора Василя Дубового, більше 30-ти робіт;
– рушники і художнє панно в техніці художньої вишивки Ганни Григоренко і Катерини Каращук;
– унікальна найповніша колекція ужиткового посуду в техніці художньої обробки дерева Анатолія Ярового;
– колекція традиційної народної іграшки майстрів з усієї України;
– колекція старовинних рушників і одягу Чернігівської області, більше 100 робіт;
– роботи заслужених майстрів, лауреатів найвищих державних премій, які представляють найвідоміші осередки народного мистецтва України.


http://pivnich.info/ne-tyamlyat-vony-scho-chynyat-protest-proty-zakryttya-mystetskoji-halereji-kruti-shody-foto/

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини