Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 29 квітня, 12:19:52

Відкриття виставки з циклу «Коловрат неба» (1990-2000 рр.) «Життєдайний світ Івана Просяника»

01.06.2023   15:00Агенцiя

Щорічно 5 червня відзначається Всесвітній день охорони навколишнього середовища. Наукові дані про сучасні кліматичну та екологічну кризи часто  бувають надто складними та абстрактними для розуміння. І тут на допомогу приходить українське мистецтво. Воно допомагає зрозуміти складне, перетворивши його у художні образи, виховує любов до рідної землі й природи.
Одним з яскравих його представників є Іван Просяник (1947 р.н.) – художник-примітивіст з Чернігівщини, автор картин на тему язичницьких свят, і одночасно письменник, етнограф, краєзнавець, носій  унікальної спадщини народних традицій, цілитель-травознавець.
    До уваги поціновувачів мистецтва пропонуємо виставку 25 творів з циклу «Коловрат неба» (1990-2000 рр.) «Життєдайний світ Івана Просяника», які за змістом є фольклорно-філософськими і зображують одухотворену  українську природу. Вони є спробою творчої реконструкції дохристиянського календаря наших пращурів-українців, які були сонцепоклонниками і жили в гармонії з навколишнім світом. Художні образи автор вибудовує, використовуючи прийоми регіональної народної картини, якій притаманні декоративно-площинне відтворення з елементами об’ємно-просторового рішення.
Відкриття 1 червня 2023 року о 15-00 у Чернігівському обласному художньому музеї імені Григорія Галагана (м. Чернігів, вул. Музейна, 6, відділ сучасного мистецтва).
Довідки за вказаним номером телефону 050-7221911 (Telegram, WhatsApp, Viber).

Останні новини Чернігівщини

“Музичний всесвіт Ференца Ліста” 12:19

Відомі українські піаністи Аліна Романова і Артем Ляхович 28 квітня 2024 року продемонстрували чернігівський публіці “Музичний всесвіт Ференца Ліста”.

 Наша потреба – це розвиток і відбудова, – Олена Швидка

Наша потреба – це розвиток і відбудова, – Олена Швидка 12:14

Нагальними потребами деокупованих громад є розвиток і відбудова. Так вважає сільська голова села Іванівка Чернігівської обл. Олена Швидка.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:39

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 2 пожежі та 1 випадок загибелі на водних об'єктах. Внаслідок цих подій загинула 1 особа.

Чернігівські поліцейські розслідують кримінальне провадження за фактом браконьєрського вилову риби під час нересту 08:52

26 квітня в Менській громаді співробітники водної поліції разом з рибоохоронним патрулем виявили рибалку, який поблизу села Миколаївка ловив рибу забороненими знаряддями – зяберними сітками.