Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 10:14:10

Нумізматична виставка «Українська козацька держава на грошових знаках України»

16.03.2023   12:00Агенцiя

16 березня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стародавній» (у Колегіумі, на Валу) відбудеться відкриття нумізматичної виставки «Українська козацька держава на грошових знаках України», інформує "Чернігів стародавній"

Тут представлено пам’ятні, ювілейні, обігові і сувенірні монети, які карбувалися Національним банком України (НБУ), починаючи з 1990-х рр. Пам’ятні монети — грошові знаки особливого карбування, що випускають у на згадку про знакові події, на честь окремих осіб, їх присвячують різним явищам суспільного життя, природи тощо. Ювілейні монети карбуються з приводу святкування визначних дат, пов’язаних з історією України, видатних особистостей, подій.

У квітні 1994 року було прийнято спільну постанову Кабінету Міністрів України та НБУ щодо випуску пам’ятних монет, узгоджену з Національною академією наук України. Програма випуску українських пам’ятних монет має передусім культурний, пізнавальний і політичний характер, покликана унаочнити тисячолітній набуток історії та культури України. Усі монети відзначаються досконалим дизайном, розроблені фаховими художниками Монетного двору НБУ. Найсучасніші технології карбування й відповідно висока якість і художня вартість українських пам’ятних монет дозволяють їм претендувати на гідне місце на світовому нумізматичному ринку.

На виставці представлені три основні серії монет: «Герої козацької доби», «Відродження української держави» та «Гетьманські столиці», які тематично охоплюють історію Української козацької держави − Війська Запорізького. Мінішедеври в металі викарбовано в пам’ять про визначні історичні, політичні події часів Української козацької держави, а також на честь видатних гетьманів, славетних козацьких ватажків, які вже давно стали для українців символами свободи, сміливості та звитяги.

У вітринах, зокрема, експонуються перші пам’ятні монети із зображенням Богдана Хмельницького (видані до грошової реформи 1996 року). В колекції також монети, присвячені визначним битвам: Хотинській (1621 р.) та Конотопській (1659 р.).

На виставці представлено ювілейні монети до 20-річчя Незалежності України із зображенням Богдана Хмельницького, а також із портретами українських гетьманів, викарбованих на замовлення Польщі в Британії. Загалом ця цікава виставка вперше експонується в Чернігові.

Нумізматична експозиція вже розпочала роботу на початку березня і буде працювати протягом двох місяців, для бажаючих передбачена екскурсія по виставці.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини