Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 21:57:31

Презентація рекомендаційного бібліографічного покажчика "З повагою і шаною…: чернігівці – захисники територіальної цілісності України"

25.10.2022   14:00Агенцiя

25 жовтня о 14.00 на відзначення Дня захисників і захисниць України клуб "Краєзнавець" запрошує на презентацію рекомендаційного бібліографічного покажчика "З повагою і шаною…: чернігівці – захисники територіальної цілісності України".

Днями країна відзначила День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Цей день встановлено Указом Президента України від 23 серпня 2019 року № 621 для увічнення героїзму військовослужбовців і добровольців, які віддали життя за Батьківщину. І згадалося, що наприкінці минулого 2021 року саме на цей день ми планували презентацію рекомендаційного бібліографічного покажчика «З повагою і шаною… : чернігівці – захисники територіальної цілісності України», який на той час укладали й готували до видання. Побачив світ посібник на початку лютого цього року. А 24 лютого 2022 року почалося широкомасштабне вторгнення росії в Україну…
Пропонуємо вам знайомство з рекомендаційним бібліографічним покажчиком «З повагою і шаною… : чернігівці – захисники територіальної цілісності України».
У передмові до видання зазначається, що від початку збройного протистояння (з 14 квітня 2014 року до 5 травня 2021-го) загинуло 3 886 українських військовослужбовців. Із цієї кількості під час боїв загинули 2 694 особи. Отримали поранення (ушкодження) 12 608 військовослужбовців, із цієї кількості під час боїв – 10 237 осіб. За даними «Книги пам’яті полеглих за Україну», станом на 24 лютого 2021 року загинуло 4 370 українських військових.
За цей же період 169 воїнів Чернігівщини не повернулися до рідних осель з початку бойових дій на Донбасі. Більшість із них посмертно нагороджено орденом «За мужність» ІІІ ступеня, орденом Богдана Хмельницького, нагрудними знаками «За оборону Луганського аеропорту» та «За оборону Донецького аеропорту», іншими нагородами. Євген Олександрович Лоскот – капітан ЗСУ, заступник командира 1-ї окремої танкової бригади, уродженець смт Десна Чернігівського району, та Олег Іванович Міхнюк – командир роти батальйону «Айдар», уродженець смт Мала Дівиця Прилуцького району, посмертно удостоєні високого звання Героя України.
Іменами загиблих воїнів названі вулиці й парки по всій Чернігівщині, на честь полеглих захисників урочисто відкриті меморіальні дошки на фасадах навчальних закладів, на могилах встановлено пам’ятники. Воїнам, які віддали свої життя за Україну, присвоєно звання «Почесний громадянин» рідного міста або села. Про подвиги героїв написані статті, видані книги.
Бібліографічний посібник «З повагою і шаною… : чернігівці – захисники територіальної цілісності України» має на меті представити широкому читацькому загалу опубліковані літературні джерела, присвячені подвигу військовослужбовців, які брали участь у війні на Сході України задля протидії діяльності незаконних російських та проросійських збройних формувань.
Складається покажчик з таких розділів:
            – Література загального характеру
            – Вони життя прикрили собою (загиблі, полонені, зниклі безвісти воїни)
            – Їм випала доля залишитися живими
            – Клятви священної не сплямували (чернігівські правоохоронці)
            – У волонтера не завжди є час – у нього є серце
            – Вшанування пам’яті загиблих земляків
Джерела у розділах розміщені за алфавітом прізвищ авторів, назв книг, статей і персоналій та супроводжуються розгорнутими анотаціями. Добір матеріалу завершено у вересні 2021 року. Бібліографічний опис здійснено відповідно до чинних стандартів.
Довідковий апарат складається з іменного та географічного покажчиків.
Посібник може стати у пригоді викладачам, краєзнавцям, студентам, бібліотечним та музейним працівникам, військовослужбовцям, школярам.
Російсько-українська війна триває. З кожним днем стає більше загиблих захисників України! Важко усвідомити якою ціною дається нам можливість просто БУТИ! Пам’ятаємо і шануємо кожного захисника й захисницю, які віддали своє життя за це!
Упевнені, що після нашої Перемоги ми обов’язково підготуємо наступне видання, заради вшанування чернігівців – захисників незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України! Заради ПАМ’ЯТІ!!!

Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека ім. В. Г. Короленка

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини