Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 05:00:34

У Чернігові відзначатимуть 100-річчя Першого Всеукраїнського Православного Церковного Собору УАПЦ

29.10.2021   15:00Агенцiя

100 років тому у Києві відбувся Перший Всеукраїнський Православний Церковний Собор Української Автокефальної Православної Церкви. З цієї нагоди 29 жовтня о 15.00 в Борисоглібському соборі м. Чернігова відбудеться урочиста церемонія погашення спеціальним художнім поштовим штемпелем маркованого конверта, випущеного Укрпоштою за ініціативи Українського інституту національної пам’яті. Оригінальний штемпель буде дійсний лише один день.

Організатори заходу: Чернігівська дирекція Акціонерного товариства «Укрпошта» (директор Олена Дорошенко), Національний архітектурно-історичний заповідник «Чернігів стародавній» (в.о. генерального директора Володимир Хомич).


Ще у 1920-х роках були зроблені перші кроки до Томосу про автокефалію України. Тоді українці рішуче заявили про бажання мати власну незалежну церкву та молитися у православних церквах рідною мовою.

14-30 жовтня 1921 року в Софійському соборі відбувся Перший Всеукраїнський Православний Церковний Собор за участю 402 делегатів. Найчисельнішими були делегації від громад Києва, Київщини, Чернігівщини, Полтавщини. Серед них були священики, диякони, дяки, вчителі, селяни, робітники, студенти, урядовці, юристи, кооператори, письменники, агрономи, лісники, професори та представники інших професій.

Собор здійснив організаційне оформлення Української автокефальної православної церкви на засадах автокефалії, оголосивши недійсним акт від 1686 року про підпорядкування Київської митрополії Московському патріархату РПЦ.

Було обрано керівництво УАПЦ на чолі з митрополитом Василем Липківським, відомим церковним реформатором, проповідником, педагогом, публіцистом, письменником і перекладачем.

Чернігівщина була одним із осередків автокефалії української православної церкви у 20-х роках ХХ століття. Тут активно діяло товариство «Просвіта», яке сприяло піднесенню національної свідомості українського народу.

Відтак, у Чернігові 14 травня 1921 року відбулися установчі збори першої української православної парафії. Було, зокрема, затверджено статут та обрано Тимчасову Раду парафії. Чернігівська перша українська православна громада порушує перед місцевою владою питання передачі Борисоглібського та Спасо-Преображенського соборів у власність української парафії.

26 вересня 1921 року Чернігівський губвиконком своєю постановою ухвалив рішення про передачу Борисоглібського собору українській православній парафії. Здобуттям храму для здійснення богослужінь завершився етап організаційного становлення української православної парафії у Чернігові. 1 жовтня 1921 року у Борисоглібському соборі відбулася перша відправа всенощної служби Божої українською мовою.

До уваги учасників заходу! Не забуваймо про засоби індивідуального захисту і дотримуймося правил поведінки в умовах карантину. Бережіть своє здоров’я!

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини