Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 21:51:46

Презентація книги: Роман Бжеський: прелюдія поступу (вістниківський доробок 1924 – 1934 років)

04.07.2016   15:00Агенцiя

У лютому 2016 р. в Чернігові з`явилася вулиця Романа Бжеського. Але досі його ім`я цього нашого земляка – громадського діяча, дослідника, публіциста, активного діяча Української революції 1917–1921 рр. – залишається мало відомим для чернігівців. Відтепер із частиною його творчого доробку може ознайомитися кожен бажаючий – днями у видавництві «Темпора» вийшла збірка його робіт під загальною назвою «Прелюдія поступу». Упорядники – чернігівські історики Тамара Демченко та Володимир Бойко.

«Роман Бжеський, як видно навіть з прізвища, був поляком за походженням – і належав до тих, яких без решти всмоктала українська стихія. Він став не лише українським націоналістом, але, в багатьох відношеннях, націоналістом й ідеологом націоналізму дуже радикального донцовського, а деколи навіть більше як донцовського типу», – так написав  про нього сучаcний український Ярослав Дашкевич.

Перша презентація видання відбудеться 4 липня в приміщенні  культурно-мистецького центру «Інтермеццо», що розташований за адресою вул. Шевченка, 9. Початок – 15.00. Нещодавно в книгарні за сприяння мережі «Вільні Люди» та Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської обладержадміністрації розгорнуто музейну експозицію «Молодь у Революції», де відображено й революційний шлях Романа Бжеського.

Про книгу та автора її праць розповідатимуть упорядники і директор видаництва «Темпора» Юлія Олійник. Також очікується участь народного депутату України, голови підкомітету з питань державної безпеки Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони Андрія Левуса. Запрошуються науковці, громадськість, журналісти, всі, небайдужі до порушеної тематики.

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини