Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 14:50:47

"Чернігів європейський. Повертаємо історичну пам'ять та справедливість"

04.06.2015   14:00Агенцiя

"Чернігів європейський. Повертаємо історичну пам'ять та справедливість" - так зветься збірка, яка щойно побачила світ під егідою обласного товариства "Просвіта" імені Т.Шевченка.

Її мета - допомогти суспільству і владі в декомунізації Чернігова, як древнього українського міста, значно загидженого комуністичними назвами та іншими топонімічними позначками. Скажімо, хіба можна порівняти назви вулиць - Єлицька чи Бєлінського? Воскресенська чи Мурінсона? Громадська чи Борисенка? У першому випадку - історія, у другому - російсько- комуністичні наліпки, що до історії відношення мають, як її викривлення.

Збірка побачила світ завдяки підтримці молодіжної громадської організації «Центр прогресивної молоді «АПЕЛЬСИН» та обласної організації Народного Руху України
за результатами конкурсу ваучерів з організаційної підтримки ОГС за сприяння ІСАР «ЄДНАННЯ» за фінансування Уряду Швеції.

У книзі подані праці Володимира В'ятровича "Куди веде вулиця Леніна? Розмова про майбутнє країни", Сергія Горобця "Десовєтизація Алеї героїв у Чернігові: як комунориги
захищають більшовицьких «ідолів», Василя Чепурного "Чи допоможе перейменування вулиць краще жити?", Сергія Чернякова "Чи повернеться стародавній Чернігів до історичних назв?", Сергія Соломахи "Чернігів на шляху відновлення історичної пам’яті та
справедливості". Останній виступив і упорядником збірки.

У ній також подані правові підстави перейменування вулиць, пропозиції щодо включення науковців, фахівців та представників громадськості до складу робочої групи з розробки концепції розвитку культурно-історичного середовища Чернігова, перелік вулиць, що мають бути перейменовані.

Представлення збірки пройде у четвер, 4 червня, в приміщенні обласного товариства "Просвіта" (як це не дивно, але адреса - вулиця терориста Воровського, 10).

Початок о 14 годині.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини