Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 14:09:41

Круглий стіл про голодомори у Чернігівській міській бібліотеці

24.11.2022   20:49Агенцiя

 «Пам’ятаємо. Єднаємося. Переможемо!», — під такою назвою 22 листопада 2022 року у помешканні Чернігівської міської централізованої комунальної бібліотечної системи відбувся круглий стіл до Дня вшановування пам’яті жертв Голодомору-геноциду 1932–1933 років і масових штучних голодів 1921–1923 і 1946–1947 років.

«Назва та умови проведення круглого столу, який організовано нами спільно з чернігівським представництвом Північно-Східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті, символічні. Будинок, в якому знаходяться центральні бібліотека для дорослих імені Михайла Коцюбинського і бібліотека для дітей імені Олександра Довженка, сильно постраждав 27 лютого цього року від російського ракетного обстрілу. Відсутнє централізоване опалення, значна частина помешкань в аварійному стані тощо… Проте, працюємо. А сам захід пройшов під час відключення електрики. Це додало спілкуванню нашим загартованим людям актуальності та можливості краще зрозуміти спадкоємність політики геноциду російського імперіалізму проти Українського народу тоді і зараз», — так пояснила його особливості Ганна Пушкар, директор Чернігівської міської централізованої комунальній бібліотечної системи.

«Російський імперіалізм у вигляді комуністичного тоталітарного режиму в XX столітті використав проти Українського народу голод як зброю масового знищення. У нинішній війні російський фашизм безуспішно намагається знищити Українську націю та її державу спробою позбавлення електрики, тепла, їжі… Отже, через дев’ять десятиліть після Голодомору-геноциду проти українців знову застосовують методи геноциду. Навіть зараз можна казати, що незважаючи на дуже жорстоку й кровопролитну сучасну війну з російським агресором, українські загальні безповоротні втрати людей набагато менші, чим наслідки голодоморів у часи нашої бездержавності: масовий штучний голод 1921–1923 років вбив понад 900 тисяч людей, 40% із них становили діти до 14 років; Голодомор-геноцид 1932-1933 років — близько 4,5 мільйона людей; масовий штучний голод 1946–1947 років — понад 700 тисяч людей», — наголосив Сергій Бутко, представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області.

«Пам’ятаєте, що у минулому році в Чернігові один із авторів, дослідник Дмитро Байкєніч презентував книгу «Чорні дошки» України. Чернігівська область». Тоді ми набагато більше взнали про один із інструментів здійснення Голодомору-геноциду 1932-1933 років — чорні дошки. Це коли крім морально-психологічного тиску на окрему спільноту людей, тобто населений пункт, лісгосп, колгосп тощо, створювалася справжня блокада і посилення репресій. Після оперативної блокади рашистськими військами Чернігова у березня цього року ми краще розуміємо підлість і нелюдськість дій комуністичного тоталітарного режиму», — зауважив С. Бутко.

«Масштаби та трагедію наслідків Голодомору-геноциду на Чернігівщині за дев’ять місяців 1932-1933 років можна уявити завдяки такому порівнянню: голодомор у той час вбив в області понад 360 тисяч людей. У сучасних адміністративно-територіальних межах Чернігівщини — десь від 230 до 260 тисяч наших предків. У 1941-1943 роках нацистської окупації області (за два роки!) загинуло понад 127 тисяч мешканців, а на фронтах в 1941-1945 років (за 4 роки!) — 134,5 тисяч червоноармійців – уродженців нашого краю. Разом виходить, що під час Другої світової війни загинуло понад 261,5 тисяч наших земляків. Отже, комуністичний режим у мирний час без війни і природних катаклізмів у регіоні вбив голодом приблизно стільки людей, скільки загинуло під час Другої світової війни», — вказав Сергій Горобець, кандидат історичних наук, співробітник Північно-Східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті.

«Нас всіх шокували масштаби і безсоромний цинізм тотального мародерства й грабунку, які здійснюють на загарбаній території України військовослужбовці та влада сучасної російської держави-агресора. Проте, нічого нового. Це було звичайною поведінкою червоної/радянської армії часів комуністичного режиму. Під час так званої колективізації-закріпачення селянства та Голодомору-геноциду саме такими були масштаби пограбування людей. Тепер краще зрозуміло і «роботу» так званих «буксирних бригад» комуністичної влади в 1932-1933 роках, які забирали у селян всю їжу…», — наголосив С. Горобець.

 У бібліотеці до меморіальної дати підготували виставку книг про Голодомор-геноцид, яку було представлено під час круглого столу. В ній представлені видання Українського інституту національної пам’яті, Чернігівської обласної державної адміністрації, Ніжинського фахового коледжу культури і мистецтв імені Марії Заньковецької, Сергія Горобця.

 

Олександр Майшев,
Член Національної спілки журналістів України

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини