Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 14:57:54

Міжнародна співпраця громад. Поради від U-LEAD

21.09.2022   16:48Агенцiя

Муніципалітети країн Європи мають значний досвід впровадження реформ та розвитку, який вкрай потрібний українським громадам.

З початком російського вторгнення для українських міст та сіл важливими стали обмін досвідом та гуманітарна підтримка від побратимів.

Команда Регіонального офісу U-LEAD в Чернігівській області проводить консультації для фахівців громад регіону "Налагодження міжнародного співробітництва громади". Вони спрямовані на інформування про можливості, які дають такі  партнерства.

“Ми потребуємо такої підтримки, а світ готовий її надавати. Ми бачимо, що громади в країнах ЄС активно підтримують міста України й допомагаємо налагодити партнерство. Наша робоча група проаналізувала законодавство та наявні можливості співпраці, і ці знання передаємо колегам”, - наголошує Ірина Кудрик, керівниця Регіонального офісу.

Нещодавно була створена робоча група із фахівців U-LEAD, яку очолює Людмила Чабак, радниця із децентралізації та місцевого самоврядування. Ця команда зібрала інформацію та підготувала низку порад для громад з питань пошуку партнерів і налагодження співпраці.

Вже відбулись онлайн консультації для низки громад, зокрема Ніжинської, Новобілоуської та Чернігівської. У Ніжині є партнерства з іншими містами, але варто шукати нові зв’язки та посилювати цю роботу, вважає Людмила Чабак.

“Важливо щоб про громаду можна було знайти інформацію англійською мовою. Наприклад зробити розділ на сайті, а в кращому випадку створити сторінку англійською у Вікіпедії”, - наголошує Людмила Чабак.

Крім інформаційної роботи громада має активно працювати із міжнародними проєктами. Так в Ніжині вже звернулись до низки міжнародних інституцій та організації із пропозиціями пошуку партнерів.

“Ми не чекаємо поки нас приїдуть і врятують. Ми активно спілкуємось із можливими партнерами. Ось нещодавно ми відвідали Бельгію, і зараз вже маємо громаду партнера. Ми навіть перейменували декілька вулиць в честь вже наявних міст-побратимів, і це дуже сильно резонувало у тих громадах”, - говорить Юрій Хоменко, секретар Прилуцької міської ради.

Важливою складовою успішності міжнародної співпраці громад є відкритість та прозорість у цьому процесі. Такий підхід створює гарні передумови для ефективного залучення не лише влади, а й волонтерів.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини