Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 19:21:12

На Чернігівщині зареєстровано 1229 пасік, з них найбільше у Прилуцькому та Ніжинському районах

17.02.2022   10:29Агенцiя

16 лютого відбулась онлайн-нарада за участю представників Департаменту агропромислового розвитку, структурних підрозділів Держпродспоживслужби, райдержадміністрації, територіальних громад, агровиробників та пасічників Прилуцького району.

На ній, зокрема, обговорено питання профілактики отруєнь бджіл засобами захисту рослин і таких небезпечних інфекційних захворювань, як АЧС та хвороба Ньюкасла.

Начальник відділу організації протиепізоотичної роботи Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Анатолій Портянко під час своєї доповіді поінформував учасників онлайн-конференції про план породного районування бджіл, порядок видачі ветеринарно-санітарного паспорта і реєстрації пасіки, ознайомив з інструкцією щодо профілактики та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин.

За словами Анатолія Портянка, на сьогодні в області зареєстровано 1229 пасік, де утримується 50798 бджолосімей. Найбільше – у Прилуцькому (457) та Ніжинському (282) районах.

Також учасники зібрання дізналися про алгоритм дій при отруєнні бджіл.

«За зверненнями пасічників у випадках отруєння бджіл проводиться розслідування та встановлюється факт отруєння бджіл засобами захисту рослин постійно діючою Комісією зі встановлення факту отруєння бджіл при територіальних громадах, - зазначив представник Держпродспоживслужби, - із 57 територіальних громад у 56 (крім Чернігівської міської громади) на сьогодні створені постійно діючі комісії».

Крім того, під час наради наголошувалось на профілактиці АЧС, зокрема виконання правил біобезпеки у господарствах, де утримуються свині, в тому числі щодо дотримання «закритого режиму» роботи в цих господарствах. Така увага до цього пов’язана з тим, що цього року в області зареєстровано перший за останні два роки випадок виявлення вірусу АЧС у дикій фауні. Стосовно хвороби Ньюкасла представник Держпродспоживслужби зазначив, що власники птиці можуть звертатись до державних установ ветмедицини для вакцинації птахопоголів’я (щеплення здійснюються безкоштовно). Слід активізувати роз’яснювальну роботу серед приватних господарів у цьому напрямку.

Під час онлайн-наради її учасники також дізналися про стан галузі бджільництва Чернігівщини і державну підтримку пасічників, обговорили проблеми і виклики, що нині найбільше турбують бджолярську спільноту. А фахівці Управління фітосанітарної безпеки у свою чергу інформували загал про дотримання законодавства у сфері захисту рослин та узгодження дій між аграріями, органами місцевої влади та пасічниками у напрямку попередження отруєння бджіл.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини