Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 21:10:44

Національне агентство з акредитації України підтвердило компетентність Чернігівської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби

25.01.2022   10:36Агенцiя

Компетентність Чернігівської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів засвідчило Національне агентство з акредитації України

Протягом 21-23 вересня 2021 року ця установа здійснила плановий нагляд та повторну оцінку з розширенням сфери акредитації на відповідність ДСТУ EN ISO/IEC 17025 за новою версією 2019 року. Про що видано атестат за № 20772, дійсний до 10.12.2024 року.

Під час нагляду перевірені паразитологічний, радіологічний, хіміко-токсикологічний та відділ ветеринарно-санітарної експертизи, ЛВСЕ №1 на ринку «Центральний», №2 на ринку «Нива», №11 на ринку «Хітринок». Об’єктами оцінки були не тільки документація випробувальної лабораторії, персонал, приміщення, устаткування, методики, а й здійснення контролю за якістю проведення досліджень.

Структура Чернігівської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби складається з 10 відділів та 6 ЛВСЕ, що обслуговують 8 ринків м. Чернігова, які підтвердили та розширили сферу акредитації і мають право на проведення таких видів досліджень (випробувань), як органолептичні, фізико-хімічні, хіміко-токсикологічні, мікробіологічні, радіологічні випробування харчової продукції, води, напоїв, у тому числі алкогольних, сировини тваринного, рослинного та біотехнологічного походження, кормів, комбікормів, комбікормової сировини; радіологічні випробування лісоматеріалів; вірусологічні, імунологічні, паразитологічні, бактеріологічні, патоморфологічні, дослідження біологічного матеріалу тварин, птиці, риб та бджіл; визначення наявності збудників паразитарних захворювань у ґрунті, піску та воді; визначення показників навколишнього середовища та повітря робочої зони; відбір зразків.

Чернігівська регіональна державна лабораторія Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів більше ніж 13 років поспіль продовжує підтверджувати акредитацію та здатність надавати достовірні результати.

В результаті розширення сфери акредитації регіональна лабораторія збільшила кількість випробувань і на сьогодні, зокрема, зерно та зернову продукцію може досліджувати на 42 показники, а саме: визначення органолептичних (колір, запах) і фізико-хімічних показників (визначення кислотності, кислотного числа, перекисного числа, вмісту жиру, вмісту нітрозаміни, сирої клітковини, вмісту вологи, білку (протеїну), вмісту золи, клейковини, числа падіння, скловидності, натури, зараженість  шкідниками, вміст основного зерна і домішок, визначення вмісту домішок (сміттєва, олійна та особливо враховувана домішка), металомагнітні, шкідливі та мінеральні домішки, фузаріозні зерна, визначення вмісту нітратів і нітритів), визначення вмісту хлорорганічних та фосфорорганічних пестицидів, токсичних елементів (свинець, мідь, цинк, кадмій, миш’як, ртуть) і мікотоксинів (токсичність, зеараленон, афлатоксин В1, Т2-токсин, патулін, охратоксин А, деоксиніваленол, пліснява), питома активність  стронцію-90, питома активність цезію-137.

Фахівці ЛВСЕ систематично досліджують велику кількість сировини і харчової  продукції і в результаті нагляду з розширенням підтвердили компетентність та можуть на більш якісному рівні досліджувати мед і продукти бджільництва  на такі показники, як органолептичні (колір, аромат, смак, консистенція), фізико-хімічні випробування (кислотність, діастазне число, ознаки бродіння, визначення масової частки води, якісна реакція на наявність паді, сторонні домішки та радіологічні випробування (питома активність цезію-137).

Сфера акредитації Чернігівської регіональної державної лабораторії  Державної служби  України з питань безпечності харчових продуктів та  захисту споживачів містить 274 показники. З повним переліком можна ознайомитися на  офіційному сайті https://naau.org.ua/.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.