Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 21:40:19

Президент Німеччини відвідав Корюківку, щоб вшанувати пам'ять жертв трагедії 1943 року

06.10.2021   20:02Агенцiя

Сьогодні на Україні перебуває з візитом Федеральний президент Федеративної республіки Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр. Вранці він прибув до Корюківки, щоб віддати данину пам'яті загиблим під час масових розстрілів, які відбулися тут у березні 1943 року.

Президент ФРН поклав квіти до меморіалу у центрі міста та вклонився братським могилам на місці розстрілів цивільного населення.  В історичному музеї він оглянув експозицію, присвячену Корюківській трагедії та поспілкувався зі свідком тих страшних подій.

Франк-Вальтер Штайнмаєр також зустрівся зі старшокласниками та педагогами місцевої школи, істориками і дослідниками нацистських злочинів та обговорив важливість культури пам’яті. Він цікавився знаннями підлітків про події Другої світової війни, а зокрема 1943 року у Корюківці, переказами розповідей самовидців та тим, як ці знання впливають на світосприйняття сучасної молоді.

Президент ФРН зазначив, що трагізм масових розстрілів у Корюківці посилюється і тим, що дві третини жертв досі не ідентифіковані. Він підкреслив, що відновлення історичної пам'яті - це спільний інтерес Німеччини й України та закликав пролити світло на білі плями пам'яті.

— Цей візит більше, ніж візит ввічливості. Цей візит — доказ того, що усі нації об'єднують моральні цінності і, задля їх збереження, треба працювати спільно; доказ того, що пам'ять — сильніша гніву, — наголосив голова Чернігівської облдержадміністрації В’ячеслав Чаус.

Віцепрем‘єр-міністр України — Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков подякував Франку-Вальтеру Штайнмаєру за послідовну підтримку України та відзначив, що візит німецького високопосадовця до Корюківки є дуже важливим, адже показує те, що мир та людські життя - це найголовніші цінності.

Корюківський міський голова Ратан Ахмедов зазначив, що приїзд німецького високопосадовця до Корюківки — данина поваги місту, його жителям та тим, хто не пережив страшні часи Другої світової війни. «Це важливо для кожного корюківчанина і важливо для України», — сказав він.

Нині німецькі, угорські та українські історики спільно досліджують деталі Корюківської трагедії, використовуючи для цього архівні матеріали та справи осіб, засуджених за допомогу нацистам. Як зазначила професор Таня Пентер, в Україні є багато можливостей для дослідження подій Другої світової війни — це особливо важливо зараз, коли Росія та Білорусь закрили доступ до своїх даних.

Корюківська трагедія 1-2 березня 1943 року за своїми масштабами є найбільшою кривавою каральною акцією нацистів зі знищення мирного населення разом із населеним пунктом у Другій світовій війні.

Уранці 1 березня 1943 року з міста Щорс (нині — м. Сновськ Корюківського району) у Корюківку прибув каральний загін окупантів. Населений пункт було оточено. Всіх мешканців групами по 50-100 осіб зганяли у великі будинки і розстрілювали. Одночасно до 10 легкових машин із карателями прочісували всі хати й околиці містечка та вбивали жителів.  Пізніше, 9 березня окупанти повернулися, щоб допалити містечко і добити вцілілих.

Ще до цієї акції нацисти у грудні 1941 ролку розстріляли 7 партизанських розвідників. У січні 1942 року було розстріляно усе єврейське населення Корюківки — до 300 осіб. 26 лютого 1942 року вбито 131 особу із партизанських сімей і сімей районних партійних працівників. З лютого до листопада 1942 року здійснювалися поодинокі вбивства мирних жителів. У листопаді 1942 року знищені всі роми Корюківки — 12 осіб.

За неповними підрахунками за період окупації було вбито понад 7,5 тисячі мешканців цього поліського містечка.


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації.
Світлини Департаменту, а також Офісу з питань преси
та інформації Федерального уряду Німеччини

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.