Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 22:05:16

Менська громада вийшла на новий рівень управління охороною довкілля в громаді

30.09.2021   08:48Агенцiя

Громадська організація «Центр Доброчин» провела підсумкову прес-конференцію по проєкту «Ефективне комплексне управління охороною довкілля в Менській ОТГ» в прес-центрі «Чиста політика»

Олександр Підгорний, керівник проєкту, зазначив, що головною метою і одночасно наразі досягненням проєкту є підвищення екологічної свідомості та ефективності управління щодо охорони довкілля у Менській територіальній громаді Чернігівської області.

Протягом року Центр “Доброчин” реалізував проєкт, покликаний допомогти з вирішенням екологічних проблем в Менській громаді шляхом забезпечення активної участі місцевого населення. Спільно з партнерами було проведено аналіз стану екологічної ситуації в громаді, досліджено погляди жителів громади на визначені екологічні проблеми та шляхи їх вирішення. Зокрема, яку екологічну поведінку готові практикувати жителі громади і як можуть долучитися до покращення екологічної ситуації. Результатом широких обговорень результатів дослідження з усіма зацікавленими сторонами стали формалізовані потреби у внесенні змін до Стратегії ОТГ в частині охорони довкілля.  

Активні мешканці та старости акцентували на тому, що існуючі екологічні проблеми не повністю відображені в Стратегії розвитку громади. Вже є розуміння того, що ефективна екологічна політика не може бути результатом дій лише місцевої влади. Це результат взаємодії та співпраці влади і громади, а також різних суспільних груп. Тому важливо оновити існуючу Стратегію з врахуванням пропозицій від громадськості та еко-активістів.

Секретар Менської міської ради Юрій Стальниченко підкреслив, що основна перевага громад, які мають та вчасно оновлюють Стратегію розвитку – вони знають чого хочуть досягнути, які потрібні ресурси, що для цього треба робити, коли і якими силами. Тому дуже важливо було залучити всіх небайдужих до процесу оновлення місцевої Стратегії. Але, звичайно ж, наявність Стратегії розвитку громади, яка просто існує на папері, не створює жодних переваг, якщо не працювати над її реалізацією. Потрібно також розвивати екологічну свідомість. Дбати про природу повинна не тільки влада, а й кожна людина. Кожен з нас може долучитися до збереження довкілля.

Керівник Центру Доброчин Наталія Дрозд підкреслила, що для покращення екологічної ситуації однозначно мають бути комплексні рішення, які включають виховання екологічної свідомості, корпоративну соціальну відповідальність бізнесу, пропагування «еко» продуктів та товарів, посилення відповідальності за забруднення, співпраця влади з місцевим населенням, тощо.
Після завершення проекту, влада і жителі Менської громади продовжать реалізацію вже оновленої Стратегії в частині охорони довкілля. Вже є певні напрацювання – з 2022 року частина Бюджету участі громади (понад 20%) буде мати пріоритет екологічна направленість діяльності.
Центр Доброчин продовжить супроводжувати громаду в її діяльності на виконання оновленої Стратегії в частині охорона довкілля.

«Проект здійснюється за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» та Європейського Союзу в рамках грантового компоненту проєкту EU4USociety.

 EU4USociety – спільний проєкт Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу, що спрямований на посилення залучення, сталості, спроможності, актуальності та впливу українського громадянського суспільства у вирішенні актуальних внутрішніх, регіональних та глобальних викликів.

Матеріали, опубліковані на цій сторінці, є виключною відповідальністю ГО Центр Доброчин та необов’язково відображають точку зору Європейського Союзу або Міжнародного фонду «Відродження».
 

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини