Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 18:23:43

На особливому контролі керівництва Чернігівської ОДА - приватні заклади соціального догляду

04.02.2021   09:56Агенцiя

Голова Чернігівської облдержадміністрації Анна Коваленко, з метою унеможливлення харківського сценарію в закладах для літніх людей, тримає на пульсі питання щодо роботи створеної робочої групи та здійснення перевірок.

1 лютого відбулася перевірка приватного будинку престарілих, який має назву "Тепло улюблених". У перевірці закладу взяли участь представники Департаменту соціального захисту Чернігівської ОДА, Департаменту соціальної політики міськради, Головного управління Національної поліції в області, Управління ДСНС в області, Головного управління Держпродспоживслужби в області та Управління Держпраці Чернігівської області.

Комісія перевірила умови проживання, організацію харчування, у яких умовах проживають літні люди та чи отримують вони соціальні на медичні послуги на належному рівні.

За інформацією перевіряючих, власника установи на момент візиту не було. Так само були відсутні установчі документи, угоди про надання соцпослуг та інші. Доглядали підопічних троє волонтерів – кухар та дві доглядальниці, так вони самі про себе сказали.

Заклад розрахований на 21 особу, які там і перебували. Вони проживають у трьох кімнатах, дві з яких на другому поверсі. Площа кімнат не відповідає прийнятим нормативним вимогам, так само не вистачає стільців та столів. А одяг підопічних зберігається у шафах в кімнатах, решта – в окремому приміщенні (речі висять гамузом, деякі у сумках).

Фахівці зробили ряд зауважень стосовно діяльності даного закладу та організації догляду саме у соціальному напрямку.

По-перше, відсутнє право на «приватність» маломобільних та ліжкохворих мешканців: відсутні ширми для проведення санітарно-гігієнічних процедур. Так само у кімнатах гігієни були відсутні пристосування для маломобільних осіб.
В ході спілкування підопічні розповіли перевіряючим, що вони не мають можливості вийти на вулицю або за межі закладу. Двері у кімнатах замикаються на замок, відсутні кнопки виклику персоналу. У кімнатах на другому поверсі проживають маломобільні підопічні, яким не можуть подолати сходи, щоб вийти на вулицю. Сходи не облаштовані пандусом, чим порушуються норми ДБН В.2.2.-40:2018 «Будинки і споруди»  «Інклюзивність будівель і споруд». Також у разі надзвичайної ситуації ліжковохворі та маломобільні особи наражаються на небезпеку.

Харчування у пансіонаті, за інформацією підопічних, чотири рази на день, їжу розносять у кімнати.  Проте при перевірці також з’ясувалося, що відсутній збірник рецептур, не ведеться картотека технологічних карт. Продукти зберігаються на полицях в окремому приміщенні спільно з одягом та побутовою хімією.

Виявлені порушення в організації протиепідемічних заходів, що на думку перевіряючих,  може призвести до поширення коронавірусу SARS-COV-2:
- відсутня інформація щодо проведення карантинних заходів;
- на підлозі при вході до приміщення відсутні дезінфекційні килимки;
- відсутні графіки щоденного волого прибирання та провітрювання у приміщеннях;
- не проводиться щоденний температурний скринінг і моніторинг стану здоров’я підопічних із занесенням результатів у журнали;
- підопічні не забезпечені медичними масками та антисептиками для обробки рук;
- не обладнано ізолятор та не має окремого приміщення на випадок захворювання підопічних, що потребують ізоляції.

В установі відсутнє приймально-карантинне відділення і підопічні, які приймаються, не проходять карантин тривалістю до чотирнадцяти днів.

Зі слів працівників закладу мешканці забезпечуються медичним обслуговуванням. Договір укладено з Чернігівською міською лікарнею № 2. Але журнал реєстрації викликів лікаря на момент перевірки був відсутній.
Повідомлялось, що ікування та ін’єкції проводяться відповідно до призначень лікаря. Але наявність медичної освіти у працівників, не підтверджено документально. Під час перевірки з'ясувалося, що медикаменти зберігаються у підвальному приміщенні в окремих коробках, при чому виявлено коробки з ліками з надписом «Психотропные+седативные». Інформації щодо наявності ліцензії на використання психотропних препаратів не надано.

Також не забезпечено право громадян похилого віку знати свої права та обов’язки (стаття 57 Конституції України): відсутня будь-яка інформація, розташована у доступному місці для підопічних, про права громадян, телефони гарячих ліній та відповідальних осіб, до яких можуть звернутись підопічні у разі порушення їх прав.

Після проведеного аналізу стану приміщення та умов утримання людей, які потребують догляду, фахівці Департаменту соцзахисту зазначили, що за результатами перевірки та висновків, які зроблені учасниками комісії, будуть прийняті відповідні рішення.

За інформацією Департаменту соціального захисту населення Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн 13:30

Попри постійні військові небезпеки і фінансові труднощі, АТ «ОТКЕ» стабільно та надійно забезпечувало жителів 19 територіальних громад послугами, це понад 125 тисяч мешканців.

Переселенці і ветерани війни: що пропонує служба зайнятості 13:15

Продовжуємо інформувати роботодавців, переселенців та ветеранів про можливості та ресурси служби зайнятості. Черговий «круглий стіл» за участю громадян цих категорій, а також представників місцевої влади, служби зайнятості та соціальних партнерів відбувся в Менській міській раді під головуванням директорки Чернігівського обласного центру зайнятості Людмили Ключник.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:53

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення, 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій загинула 1 особа та 2 особи постраждали.

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців 08:37

У рамках державної програми «єВідновлення» компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців.

16 квітня: цей день в Україні і світі

16 квітня: цей день в Україні і світі 08:32

ДЕНЬ 783 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 783 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини