Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 15:18:17

Пенсіонерка з Чернігова розказала поліції, як її ошукали за шахрайською схемою "ваш родич у біді"

23.01.2021   09:52Агенцiя

Днями поліцейські викрили 23-річного сумчанина, що ошукав шістьох чернігівців на понад 300 тисяч гривень. Одна з постраждалих – 84-річна Ніна Ковтун. Жінка повірила голосу в трубці, що представився сином, який терміново потребує грошей.

 

Лише з початку січня цього року підозрюваний у серії шахрайств ошукав чернігівців, заволодівши їх заощадженнями в сумі 187 тисяч гривень, 1400 євро та 1600 доларів США.

– Приблизно о 2-ї ночі пролунав дзвінок на мій стаціонарний телефон. Я підняла слухавку і почула: «Матусю! Я переходив на червоне світло, сталася аварія, мене забрали до поліції. Допоможи!», – розповідає Ніна Ковтун. –  Голос у трубці був не схожим на синів, тому я перепитала: «Вово, це ти? Що з тобою?». Він сказав, що це дійсно мій син Володя і після аварії в нього розсічена губа. Мовляв, тому й говорить нерозбірливо. Голос у трубці сказав, що скоро прийде людина, якій я повинна віддати гроші. Нібито, їх мали переказати синові. Я, звісно, дуже занервувала. Син з родиною давно живе в Німеччині, а тут таке нещастя. Не встигла я отямитися – дзвінок у двері. На порозі стояв незнайомець у чорному. Досі не можу оговтатися, що я відчинила двері невідомому чоловіку серед ночі! Він звернувся до мене: «Вашу синові загрожує 26 років тюрми, якщо ви йому не допоможете». Я стала його розпитувати, як таке може бути, однак він просто мовчав. Сказав лише: «Потрібні гроші». Я зібрала всі заощадження зі своїх сховків. Загалом – 26 тисяч гривень і 1400 євро. Незнайомець просто у коридорі перерахував кошти і пішов собі. Я в абсолютній розгубленості зачинила за ним двері і пішла до кімнати. Лише під ранок я вирішила зателефонувати родичам невістки у Чернігові. Ті одразу ж порадили звернутися до поліції. Так я і зробила. Невдовзі мені зателефонував і Вова з Німеччини – запевнив, що з ним все добре. Звісно ж, ніякої аварії не було. Минуло всього два дні, як зі мною зв’язалися чернігівські поліцейські і сказали, що викрили того самого шахрая, що мене ошукав.

Ніна Володимирівна упізнала чоловіка, який забрав в неї з дому гроші нібито на порятунок сина.

Поліція оголосила зловмиснику про підозру у вчиненні правопорушень за частиною 2 статті 190 Кримінального кодексу України (шахрайство, вчинене повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або таке, що завдало значної шкоди потерпілому). Її максимальна санкція передбачає до 3 років позбавлення волі.

21 січня суд обрав підозрюваному запобіжний захід – цілодобовий домашній арешт. Нині поліція проводить слідчі дії та перевіряє причетність молодика до аналогічних правопорушень.

Поліцейські застерігають: аферисти весь час контролюють психологічний стан жертви, змушують нервувати й ведуть діалог так, що співрозмовник погоджується допомогти родичеві.

Тож, аби ваші літні родичі не розгубилися у екстреній ситуації, недостатньо просто розказати їм про поширені шахрайські схеми. Поліція рекомендує скласти разом з ними покроковий план дій: що робити, якщо незнайомець телефонує або приходить додому та лякає нещастями.

Сектор комунікації поліції Чернігівської області

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини