Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 13:43:43

Сумарно 42 мільйони гривень на посилення медичних закладів передбачать у бюджеті Чернігова на наступний рік

17.12.2020   11:20Агенцiя

У проекті бюджету територіальної громади Чернігова на наступний рік виділяється 27 мільйонів гривень на закупівлю медичного обладнання різного профілю для медичних закладів міста.

Це фактично на 10 мільйонів більше ніж цього року. Адже з 35 млн грн., виділених на 2020 рік, 18 млн грн. були цільовими на закупівлю обладнання онкологічного напрямку. Тож на оновлення техніки інших напрямків діагностики та лікування цього року з бюджету міста йшло 17 млн грн. А тепер буде – 27 млн.

Плюс до того, окремим рядком у проекті бюджету на наступний рік стоїть додатковий резерв коштів на будь-які потреби, пов’язані з протидією COVID-19. Це 15 млн грн., які теж, у разі потреби, можуть бути використані й на обладнання.

У разі ж такої надзвичайної ситуації, при якій і цього виявиться недостатньо, в будь-який час буде скликана позачергова сесія міськради та на боротьбу з епідемією перерозподілені кошти з будь-якого іншого напрямку бюджетних витрат.

Про це йшла мова на зустрічі чернігівського міського голови Владислава Атрошенка з головними лікарями міських комунальних лікарень та депутатами, яка відбулася в міській раді 15 грудня. Обговорення, пов’язане з формуванням бюджету міста на наступний рік, було присвячене комплексному аналізу першочергових потреб міських лікарень. Метою був додатковий обмін об’єктивною інформацією про ці потреби.

- 27 мільйонів - достатньо це чи ні? Звичайно, недостатньо! Але у межах можливостей нашого бюджету, при потребі фінансування інших галузей фінансування медичної галузі не є по залишковому принципу. Потреби враховані, головних лікарів ми чуємо, - підкреслив чернігівський міський голова Владислав Атрошенко.

Як і кожного року, закупівля обладнання на суму виділених коштів планується з урахуванням пріоритетних потреб медичних закладів і заявок від них.

- Останні 5 років відбувається безпрецедентне вливання коштів у систему охорони здоров’я Чернігова. До того все було набагато плачевніше. Можливо, тому в багатьох людей ще залишилося й те відчуття, що все жахливо. Але на сьогодні ми достатньо впевнено себе почуваємо в плані надання допомоги – прокоментував головний лікар міської лікарні №2 Владислав Кухар.

Як головлікар і одночасно депутат міської ради він узагальнив: сьогодні діагностичних комплексів у Чернігові працює більше 22-х. За останні 5 років існуючий парк рентгендіагностичної апаратури значно оновився. Особливо приділяли увагу саме сучасним цифровим комплексам. Зараз вони працюють у кожній з чотирьох міських лікарень і в пологовому. Тобто цей вид допомоги надається, в достатній мірі. Роки випуску апаратури – і 2017, і 2018. Наприклад, «цеарка» (діагностичний апарат, потрібний для інсультних, постінсультних пацієнтів, пацієнтів з ураженнями головного і спинного мозку) є в третій міській лікарні. А на наступний рік її придбання заплановане для другої.

Зокрема, у 2-й міській лікарні зараз є 11 стаціонарних рентгенівських апаратів, додав він. Аналогічну думку про забезпеченість рентгенівською апаратурою висловили й інші головні лікарі.

Головний лікар Чернігівської міської лікарні №3 Віктор Янголь:
- Протягом останніх чотирьох років лікарня отримала 4 рентгенівських сучасних апарати – це флюорограф цифровий, рентгенівський стаціонарний цифровий апарат, "цеарка" і буквально 3 тижні тому ми отримали пересувний рентгенівський апарат, який зараз знаходиться в тестовому режимі. По рентгенівському обладнанню лікарня в принципі  забезпечена.

Головний лікар КНП «Пологовий будинок» Чернігівської міської ради Василь Гусак:
- Нам не потрібно ні МРТ, ні КТ – це дуже затратно для закладу. У нас буває 3 або 5 випадків в рік, коли вони треба - ми звертаємося і вирішуємо питання без проблем і безкоштовно. Рентген у нас державний, безкоштовний і ми повністю себе забезпечуємо, в середньому – це 10 рентгенівських знімків у день.  

Головний лікар міської лікарні №4 Стецько:

- У рентгенівському відділенні нашої лікарні працює сучасний цифровий флюорограф. Другий апарат в нас старий, але в ньому замінена головна комплектуюча – трубка. Поставлена сучасна, німецького виробництва. Тобто ми отримуємо якісні знімки. Зокрема, при ковіді вони є високоінформативними.

Наразі пріоритетні потреби кожної з лікарень у закупівлі медичної апаратури узагальнені та враховані в проекті міського бюджету-2021.

Довідково: загалом за останні 5 років на оновлення лікувального та діагностичного обладнання комунальних медичних закладів у Чернігові з міського бюджету спрямовано майже 140 мільйонів гривень.

Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини