Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 00:50:20

Проєкт бюджету Чернігівської міської територіальної громади на 2021 рік погоджений виконкомом

11.12.2020   12:45Агенцiя

Проєкт бюджету Чернігівської міської територіальної громади на 2021 рік сьогодні, 10 грудня, погоджений виконавчим комітетом Чернігівської міської ради.

- Не зважаючи на те, що головний кошторис держави ще не прийнято, в нас е як право так і обов’язок до 25 грудня поточного року затвердити бюджет нашого міста на 2021 рік. 26 листопада Кабінет Міністрів схвалив і подав до Верховної Ради проєкт державного бюджету на друге читання. Там передбачаються, зокрема, такі показники як індекс споживчих цін на наступний рік – 7,3 та зростання мінімальної заробітної плати з 5 тисяч, які діють з 1 вересня, до 6 тисяч з 1 січня. І було анонсовано підвищення до 6,5 тис. з 1 липня, але в доопрацьованому проєкті це вводиться тільки з 1 грудня. Усі ці показники враховані в нас у проєкті міського бюджету на наступний рік, - пояснила керівниця фінансового управління міської ради Олена Лисенко.

Також, додала вона, проєкт бюджету враховує те, що в Чернігові продовжили дію пільгової ставки податку для ФОП другої групи на рівні 18%.

У результаті, загальний обсяг доходів бюджету міста на наступний рік обраховується у 2,9 млрд грн. (з яких 501,7 млн грн. - освітня субвенція).

Збільшення власних надходжень бюджету прогнозується на 10% (до 2,4 млрд грн.). Левову частку в них складає ПДФО.

- На жаль, всі ці цифри не походять зі зростання тонн, метрів, кубів продукції. Хоча я би саме в цьому хотів побачити зростання. Загалом же, за невеликим винятком, є падіння по всіх галузях економіки України, - прокоментував озвучені цифри чернігівський міський голова Владислав Атрошенко.

У частині місцевих податків і зборів очікуються надходження на рівні 672 млн грн. Майже 60% цих надходжень – це єдиний податок, якого прогнозується отримати за рік 398 млн грн. Окрім того, 36% - надходження від плати за землю (за розрахунками – 242 млн грн).

Що стосується бюджету розвитку, то очікувані надходження до нього складають суму в 5 разів меншу ніж у цьогоріч – у зв’язку з тим, що в Україні скасовується сплата забудовниками коштів пайової участі на розвиток інфраструктури населених пунктів. Обсяг бюджету розвитку в 2021 році передбачений у 5 млн 550 тис. грн.

Видаткова частина міського бюджету на 2021 рік, яка напряму залежить від дохідної, прогнозується на рівні 2,9 млрд грн. Майже 46% з них складають видатки на сферу освіти.

Не зважаючи на обмеженість фінансового ресурсу, в міському бюджеті на наступний рік у повному обсязі забезпечені видатки на оплату праці, на енергоносії, харчування школярів та інші захищені статті видатків.

Докладніше про інші напрямки видатків у проекті міського бюджету ми розповімо окремо.

Але серед видатків бюджету буде наприклад, такий, як «реверсна дотація», тобто перерахування в держбюджет коштів місцевого у зв’язку з «горизонтальним вирівнюванням». І це перерахування для Чернігова збільшиться в 1,6 рази (з  21 до 35 млн грн.). Попри те, що суми поки не фатальні для міста, міський голова публічно звернув увагу на цей момент, назвавши його ще одним прикладом де мотивації з боку держави.

- Ми більше будемо збирати податків – і зросте реверсна дотація. Хоча повинно бути навпаки, для громад повинен бути стимул збирати більше власних податків і витрачати їх на розвиток, - підкреслив він.

Роблячи підсумок представленню проекту, керівниця фінуправління зазначила, що міський бюджет на 2021 рік є збалансованим і повністю, виходячи з прогнозу фінансових ресурсів, спрямовується на найпріоритетніші потреби міста.

Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини