Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 17:52:44

У Чернігівській ОДА тримають на контролі питання інвентаризації полезахисних лісових смуг

20.08.2020   10:18Агенцiя

18 серпня заступник голови Чернігівської ОДА Олександр Савченко провів нараду з питань інвентаризації полезахисних лісових смуг та передачі лісових ділянок у комунальну власність ОТГ.

Участь в обговоренні взяли генеральний директор Комунального підприємства «Чернігівоблагроліс» Олександр Клишта, начальник аналітичного відділу Управління комунального майна Ірина Замерлова, перший заступник начальника головного управління Держгеокадастру в області Надія Чіпак, заступник начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Жук, представники профільних департаментів та управлінь ОДА.

Учасники розглянули Постанову КМУ №650 «Про затвердження Правил утримання та збереження полезахисних лісових смуг, розташованих на землях сільськогосподарського призначення» від 22 липня 2020 року. Обговорили роль і місце облдержадміністрації та профільних департаментів у питанні утримання та збереження полезахисних лісових смуг, розташованих на землях сільськогосподарського призначення, а також порядок передачі комунальних лісів на баланс ОТГ.

Полезахисні лісові смуги необхідно охороняти від пожеж, незаконних рубок, пошкоджень, ослаблення, захисту від шкідників і хвороб та іншого шкідливого впливу.

- У 2016 році таких насаджень в області було зареєстровано близько 10 тисяч гектарів. Для з’ясування стану лісосмуг, їх площ та задля визначення їх меж потрібно провести інвентаризацію насаджень, - повідомив Олександр Савченко.

Згідно з постановою №650, заходи з утримання та збереження полезахисних лісових смуг проводяться землекористувачами на підставі матеріалів лісовпорядкування або обстежень комісією з метою визначення необхідності проведення невідкладних заходів з поліпшення їх санітарного стану. У Постанові також вказаний типовий договір з внесеними до нього змінами.

 – Будемо рекомендувати громадам прийняти на баланс ці території та впорядкувати їх відповідно до законодавства, – сказав Олександр Савченко.

В ході наради обговорили питання незаконних рубок державного лісу та електронного обліку деревини. Розглянули звернення депутатів Срібнянської селищної ради щодо незаконної вирубки лісу та передачі земель лісогосподарського призначення комунальної власності на баланс об’єднаних територіальних громад.

За словами Олександра Клишти, усі рубки на території даної селищної ради проводяться місцевим підприємством агролісгоспу на підставі дозвільних документів, відповідно до закону, але є території з невизначеним користувачем. Наразі відправлено запит до Срібнянської селищної ради для з’ясування підтвердженого факту вирубки та отримання картосхеми територій вказаних у зверненні.

Щодо питання передачі земель на баланс територіальних громад, то за словами генерального директора Чернігівоблагролісу, на сьогодні механізм не розроблений. У розпорядженні Чернігівської обласної ради від 2 грудня 2019 року вказано, що перед процедурою передачі на баланс ОТГ земельних ділянок лісогосподарського призначення слід провести інвентаризацію, але хто саме має проводити не зазначено. Для законної передачі земельних ділянок повинен бути створений відповідний план дій.

 Однак, у випадку визначення балансоутримувачем лісових насаджень територіальну громаду, вона зобов’язана попередньо створити комунальне лісогосподарське підприємство, яке проводитиме лісовпорядкування, картографічну роботу та створюватиме проєкти розвитку, охорони та захисту лісу.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині 16:45

Наприкінці минулого року в новозбудованому готелі «Reikartz Nizhyn» («Optima Collection» Ніжин), що розташований на в’їзді в місто, біля центрального вокзалу та основних транспортних розв’язок, відкрився новий ресторан «Родинне Древо».

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини