Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 02:18:08

До 100-річчя з дня народження Почесного громадянина міста Чернігова Олександра Молодчого

27.06.2020   11:09Агенцiя

27 червня відзначається 100-річчя з дня народження Олександра Гнатовича Молодчого - видатного військового діяча Другої світової війни, двічі Героя Радянського Союзу, генерала-лейтенанта авіації. У серпні 1985 року йому присвоєне почесне звання - Почесний громадянин міста Чернігова.

Олександр Молодчий народився у Луганську. Закінчив середню школу №13. У 1938 році - Військово-авіаційну школу пілотів.

У далекі воєнні роки був льотчиком, заступником командира ескадрильї, а потім командиром ескадрильї авіаційного полку дальньої дії та інспектором-льотчиком авіадивізії далекої дії. За роки війни здійснив 311 бойових вильотів, з них - 287 нічних, налітав 600 тисяч кілометрів, провів у небі 1324 години.

Молодчий - один з найвідоміших повітряних асів двадцятого століття, який став людиною-легендою за життя. Його ім'я золотими літерами вписано в історію авіації. Він завжди у всьому був найпершим!

Йому був 21 рік, коли він водив у бій екіпажі ескадрильї і отримав першу Зірку Героя (22.10.1942)... Він був перший, хто отримав у воєнний час при житті загалом дві Золоті Зірки. Хоча ще два рази був номінований на присвоєння третьої такої нагороди.

У серпні 1942 року першим з українців здійснив бомбардування Берліну. І перший з тих, хто щороку за час війни представлявся до чергового геройського звання. Крім того, його літак першим прорвався до столиці третього рейху.

Усі його ратні подвиги також відзначені 3-ма орденами Леніна, 2-ма орденами Червоного Прапора, орденами Олександра Невського, Вітчизняної війни 1-го ступеня, Червоної Зірки, Богдана Хмельницького ІІІ та ІІ ступенів, багатьма медалями та іноземними нагородами.

У післявоєнний час закінчив Вищу офіцерську школу льотчиків (1948), Військову академію Генштабу (1959), працював на командних посадах у Військово-повітряних силах (до 1965). З 1962 року – генерал-лейтенант авіації.

Згадуючи дитинство, Молодчий в своїй книзі «Літаки йдуть в небо» написав: «Коли я вчився в школі, то кожну вільну хвилину віддавав авіамоделізму. Будував моделі планерів, літаків, робив повітряні змії... Авіамоделізм ... Планер ... Аероклуб. Я успішно закінчив його і в тому ж році був зарахований курсантом в Ворошиловградську школу пілотів ВПС РККА імені Пролетаріату Донбасу.

У звичайне навчання курсантів входило два роки, а ми, комсомольці, які закінчили аероклуб, повинні були освоїти всю програму за один рік. Всю зиму ми вивчали техніку, займалися стройовою підготовкою, фізкультурою. З настанням весни теоретичні заняття скоротилися, тепер ми були на аеродромі зі світанку і до настання темряви. Мрія здійснилася!!!».

У березні 1965 року хвороба змусила його покинути небо, і Олександр Молодчий був звільнений у запас. Але його місце в строю зайняв син - льотчик першого класу В'ячеслав Молодчий.

Спочатку Олександр Гнатович оселився у рідному Луганську, а невдовзі (1968) переїхав до Чернігова, де жив до кінця життя.

Помер видатний військовий льотчик 9 червня 2002 року у військовому шпиталі міста Вінниці. Похований на міському кладовищі Яцево в Чернігові. На могилі Героя встановлений пам’ятник. У пам’ять про нього у нашому місті названа вулиця – від вулиці Шевченка до Рокоссовського. А на будинку №6 по вул.Івана Мазепи, де він жив, встановлена меморіальна дошка.

Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини