Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 15:20:15

Обласна влада та концерн "Укрторф" обговорили варіанти виведення торф'яної галузі з кризи

27.05.2020   09:24Агенцiя

Обласна влада готова підтримати розвиток торф’яної галузі на Чернігівщині. Але на чолі ДП «Чернігівторф» повинна стати людина, яка матиме конкретний план виводу підприємства зі стагнації.

Про це говорили учасники чергової наради за участю заступника голови облдержадміністрації Олександра Савченка, заступника голови обласної ради Арсена Дідура, генерального директора державного концерну «Укрторф» Андрія Озерчука, в.о.директора ДП «Чернігівторф» Петро Слуценко, директори філії ДП «Чернігівторф»: «Смолинського торфозаводу» — Валентина Огієнко та «Ірванцівського торфозаводу» - Юрій Журавльов, а також керівники профільних департаментів облдержадміністрації, управління комунального майна обласної ради, очільники районних, міських та селищних рад Чернігівщини.

Обговорюючи ситуацію в енергетичній галузі, зазначалося, що у Україні є потреба у 2-3 млн тонн торфу щороку. На Чернігівщині найбільш сприятливі умови для видобутку торфу сільськогосподарського призначення, є значна сировинна база, а запаси цієї корисної копалини щороку дають приріст. Тому ДП «Чернігівторф» має перспективи для розвитку.

Філії цього державного підприємства Смолинський та Ірванцівський торфозаводи, які спроможні виробляти близько 40 тисяч тонн торфу різних видів та забезпечити паливом населення, установи, організації, заклади соціальної сфери та інших споживачів не тільки Чернігівської, а частково, й інших областей України чи ближнього зарубіжжя, можуть працювати з прибутком та збільшувати обсяги виробництва.

Крім того, що торфобрикет використовується як альтернатива кам'яному вугіллю та дровам для опалення житлових будинків та об'єктів комунальної сфери, цей вид екологічно чистого та найдешевшого палива називають соціальним. Досить перспективним є застосування торфу для озеленення територій, створення ландшафтних парків, а також інших технічних цілей та заходів сільськогосподарського призначення.

Тому для налагодження ефективної роботи Смолинського та Ірванцівського торфозаводів, погашення заборгованості, залучення інвестицій, пошуку ринків збуту продукції постало питання про заміну директора ДП «Чернігівторф» на ефективного, досвідченого керівника, який би переймався долею торфозаводів Чернігівщини та представив стратегію їхнього розвитку.

Разом з тим, залишається невизначеним питання щодо форми власності ДП «Чернігівторф». Відповідною Урядовою постановою пропонується включити ДП «Чернігівторф» до Переліку державних підприємств, що підлягають передачі Фонду державного майна з метою приватизації чи ліквідації. Тому, аби не допустити цього, під час наради було прийнято рішення звернутися до Прем'єр-міністра України і залишити Міністерство енергетики та захисту довкілля України уповноваженим органом управління, що здійснює контроль за діяльністю ДП «Чернігівторф».

Запаси торфу в Україні, за словами Андрія Озерчука, становлять близько двох мільярдів тонн, майже 12% з них - на Чернігівщині. Це не лише екологічне місцеве паливо, а й ефективне органічне добриво. Саме торф’яна продукція сільськогосподарського призначення є найбільш перспективною. Вона має попит, а її реалізація може сягати 80% загального обсягу.

Генеральний директор «Укрторфу» на прикладі кількох підприємств галузі довів, що видобуток, переробка та продаж продукції з торфу можуть бути вигідними: приносити прибутки підприємствам та доходи місцевим бюджетам, забезпечувати робочі місця та достойну заробітну плату. Наприклад, на торф’яних підприємствах Рівненщині та Волині середня зарплата працівників перевищує 15 тисяч гривень.

Проте переваги галузі нинішнє керівництво ДП «Чернігівторф» використати не змогло. В.о. директора Петро Слуценко коротко поінформував про стан справ на підприємстві та розповів про своє бачення перспективи.

На сьогодні «Чернігівторф» має борги як перед своїми працівниками, так і перед бюджетом. Це заважає підприємству розвиватися, реалізовуючи свою продукцію. Заборгованість із обов’язкових бюджетних виплат не дозволяє брати участь у тендерних торгах через систему «ProZorro». Тому торф для опалення бюджетних установ, скажімо, Семенівщини довелось купувати у столичної фірми, яка перемогла у тендері.

Учасники наради вирішили порушити клопотання перед концерном "Укрторф" про зміну керівництва.

— Торфовидобування в області може і повинне бути прибутковим, - наголосив заступник голови ОДА Олександр Савченко. - Для цього на підприємстві повинні розробити чіткий послідовний план виходу з кризи. ДП «Чернігівторф» потребує більш ефективного керівництва. Обласна влада, зі свого боку, готова сприяти «Чернігівторфу» в реалізації продукції, надавати можливу консультативну, комунікаційну та інформаційну допомогу.

Останні новини Чернігівщини

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:55

Протягом минулої доби зареєстровано 4 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 09:51

Український ветеранський фонд започатковує терапевтичну групу для тих, хто зазнав страждань внаслідок війни – людей, які чекають рідних з фронту, внутрішньо переміщених осіб та усіх, хто відчуває тривогу і знесилення через війну.

25 квітня: цей день в Україні і світі

25 квітня: цей день в Україні і світі 08:47

ДЕНЬ 792 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 792 RUSSIAN AGRESSION