Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 21:37:10

Пріорітетне завдання - дитина має виховуватися у сім’ї

27.05.2020   09:18Агенцiя

В країні продовжується реформування системи догляду та виховання дітей. Метою реформи є скорочення кількості інтернатних закладів. Замість них у громадах області має запрацювати система надання соціальних, освітніх та медичних послуг для дітей та їх батьків.

26 травня перебіг реформ в цій сфері обговорили учасники робочої групи з реформування системи інституційного догляду та виховання дітей. Засідання провела Наталія Романова, заступниця голови Чернігівської обласної державної адміністрації.

- Головним результатом реформування системи інституційного догляду та виховання дітей має стати повноцінне виховання дитини в сім’ї або умовах, наближених до сімейних. Але повернення дітей батькам можливе лише у випадках, коли воно не суперечить інтересам дитини, не загрожує її життю та здоров'ю, - підкреслила Наталія Романова.

Через запровадження карантину до батьків та родичів з інтернатів області повернулось близько тисячі дітей.
За словами заступника начальника Служби у справах дітей обласної державної адміністрації Юлії Олифіренко, під час карантину через неналежні умови проживання до інтернатів повернули 21 дитину, двох – до центрів соціально-психологічної реабілітації дітей, одну дитину – до сім’ї патронатних вихователів.
Водночас, завдяки владі та підприємцям понад 200 дітей та їх сім’ї отримали допомогу.

Щоб діти не потрапили до інтернатних закладів в області діє 12 сімей патронатних вихователів, які за час своєї діяльності прихистили 40 дітей.
Продовжують розвиватися сімейні форми виховання. В області функціонують 29 дитячих будинків сімейного типу та 186 прийомних сімей, в яких всього виховується 511 дітей. У сім’ях опікунів та піклувальників перебуває 1331 дитина. Загалом, сімейними формами виховання охоплено 92,5 % дітей цієї категорії.

Під час наради обговорили тему інклюзії. У 2019-2020 навчальному році у 134 школах діяли 323 класи з інклюзивним навчанням, де вчилися 407 дітей з особливими потребами. Завдяки цьому скоротилася кількість дітей з особливими освітніми потребами в інтернатах.
І перші результати вже є. Так, минулого тижня, на сесії обласної ради прийнято рішення про припинення діяльності Батуринської спеціальної школи-інтернату.

Серед проблемних питань, які озвучували учасники наради, недостатня кількість служб у справах дітей в об’єднаних територіальних громадах. Наразі такі служби діють лише у 30 з 50 об’єднаних громад.

- Влаштування дитини до інституції — це шлях, який обирається батьками, виходячи з їх можливостей та бажання. Але він часто не відповідає потребам та інтересам самої дитини. Спільно, ми маємо потурбуватись про те, щоб кожен мав змогу зростати у затишному сімейному середовищі, — підсумувала Наталія Романова.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.