Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 14:31:51

Вшанували жертв політичних репресій у день їх пам'яті

18.05.2020   08:44Агенцiя

На 20-у кілометрі Гомельського шосе поблизу с.Халявин Чернігівського району 17 травня пройшов жалобний захід з нагоди вшанування усіх загиблих у роки Великого терору.

До меморіального знаку "Жертвам сталінських репресій 30-40-х – початку 50-х років ХХ ст." прийшли представники влади міста й області.

Серед учасників заходу – заступник голови Чернігівської ОДА Андрій Подорван, заступник Чернігівського міського голови – керуючий справами виконкому Сергій Фесенко, радник голови Чернігівської обласної ради Дмитро Никоненко, керівник апарату Чернігівської РДА Тетяна Куриленко, голова Чернігівської районної ради Олександр Ларченко, представник Українського інституту національної пам’яті Сергій Бутко.

Присутні хвилиною мовчання вшанували пам'ять загиблих, поклали квіти до пам’ятного знаку та запалили свічки.

Меморіальний знак "Жертвам сталінських репресій 30-40-х – початку 50-х років ХХ ст." встановлений у лісі на території Халявинської сільської ради Чернігівського району в 1989 році. Це місце таємного поховання у 1937–1938 роках жертв політичних репресій комуністичного режиму, яке організувало управління НКВД по Чернігівській області.

За період Великого терору на території УРСР, за оцінками істориків, були засуджені 198918 осіб, з яких близько дві третини – до розстрілу. Решта в’язнів відправлена до в`язниць та таборів. Це була масштабна кампанія масових репресій громадян, що була розгорнута в СРСР у 1937–1938 рр. з ініціативи керівництва СРСР й особисто Й.Сталіна. Наслідком комуністичного терору в Україні була ліквідація реальних і потенційних політичних опонентів, залякування населення, зміна національної та соціальної структури суспільства. Також знищення політичної, мистецької та наукової еліти, деформація суспільних зв’язків, руйнування традиційних ціннісних орієнтацій, поширення суспільної депресії й денаціоналізація.

За інформацією представника Інституту національної пам'яті у Чернігівській області, історика Сергія Бутка, точна кількість похованих людей у лісі поблизу с. Халявин на сьогодні не відома, але орієнтовно можна говорити про понад 4 тис. розстріляних. Загалом за даними протоколів «трійки» при управлінні НКВД по області з 9 серпня 1937 р. до 26 вересня 1938 р. було розглянуто 8108 справ. Із них: до розстрілу було засуджено 4 367 осіб, відправлено до тюрми – 3455 осіб, на дослідування направлено 278 справ. Проте, це не всі жертви репресій в області у той час. За іншими підрахунками, тільки у 1937 р. з Чернігівщини було репресовано майже 9 тисяч осіб. Крім того, ще здійснювалися позапланові страти «зайвих, непотрібних людей», зокрема, це були люди з каліцтвами та похилого віку. Це робилося через те, що в’язниці були переповнені, й просто нікуди було саджати нових заарештованих.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини