Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 03:13:20

Сімнадцять цілей сталого розвитку Придесення обговорили в Чернігові

15.03.2019   10:34Агенцiя

І кожна із них має в середньому по десять завдань, адже Саміт ООН зі сталого розвитку наприкінці 2015 року ухвалив на період до 2030 року 169 еволюційних напрямків, що увійшли до списку Глобальних цілей сталого розвитку (ЦСР). Обговорення цих питань – головна тема конференції «Цілі сталого розвитку та Чернігівщина: локальні рішення глобальних проблем», участь у якій 14 березня взяв перший заступник голови обласної ради Валентин Мельничук.


Вітаючи присутніх, керівник зробив акцент на особливій важливості цього форуму для нашого регіону. За його словами, обговорення сталого розвитку Сіверщини покликано активізувати роботу та підвищити зацікавленість до співпраці місцевих органів влади, ОТГ, науковців, представників бізнесу та громадськості на шляху реалізації глобальних Цілей сталого розвитку, під які вже розроблено Стратегію розвитку Чернігівської області.

Промовець зазначив, що Придесення має прекрасні напрацювання в іноваційній сфері і готове, при нормальній організації цієї роботи, до виконання Цілей сталого розвитку регіону. Навіть до створення місцевої... «селіконової долини». І хоч багато прекрасних науково-виробничих досягнень набуто в минулому (чернігівці виробляли тканини, які не горять, оригінальну апаратуру та обладнання для космічно-ракетної техніки тощо), всі ці напрацювання можна оновити та значно удосконалити до зразків, які перевищуватимуть світові досягнення.

Промовець також звернув увагу на те, що вже не один рік поспіль Чернігівщина активно співпрацює із ПРООН та подякував представнику цієї Програми в Україні Світлані Тімшіній, яка прибула на конференцію, за активну допомогу області у співпраці з розробки проектів розвитку.

Перший заступник голови обласної ради заодно наголосив, що на теренах Чернігівщини тривалий час успішно реалізовувався спільний проект ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». І завдяки цій ініціативі вдалося втілити у життя цілу низку важливих ініціатив. Зокрема, щодо відновлення соціальної та комунальної інфраструктури у сфері освіти і охорони здоров'я, енергоефективності та місцевого економічного розвитку тощо.

Виступаючий зазначив, що реалізація ключових орієнтирів регіонального і світового розвитку спрямована насамперед на ліквідацію бідності, збереження ресурсів планети і забезпечення гідного життя для кожного громадянина... За його словами, для цього нам потрібно зрозуміти важливість цих проблем, бути відповідальними і відчути себе частинкою єдиної світової спільноти.

На завершення свого слова Валентин Мельничук висловив переконання, що сьогоднішня конференція надасть можливість визначити майбутні перспективні напрями співпраці, сприятиме налагодженню партнерства і ефективної взаємодії задля спільної реалізації цілей сталого регіонального розвитку заради нашого успішного майбутнього, а також побажав усім присутнім плідної роботи, корисного спілкування у колі однодумців, обміну досвідом в експертному середовищі, цікавих партнерських зустрічей та нових здобутків.

Своє привітання висловила учасникам заходу і директор Департаменту економічного розвитку обласної державної адміністрації Олександра Хомик, яка заодно акцентувала увагу присутніх на Статегічних напрямках сталого розвитку Чернігівської області.

У свою чергу, про досвід роботи з розробки та реалізації проектів сталого розвитку в Чернігівському національному технологічному університеті поділився ректор цього відомого в Україні та за кордоном навчально-наукового закладу, професор, доктор економічних наук Сергій Шкарлет.

Привітала учасників форуму і Представник Програми розвитку ООН в Україні Світлана Тімшіна, яка закликала виконавчу та самоврядну влади Чернігівщини, адміністрації ОТГ, місцеві громадські фундації активніше підключатися до розробки різнопланових проектів сталого розвитку.

Провели конференцію в чотирьох дискусійних панелях: «Регіональний та місцевий розвиток у фокусі досягнення ЦСР» та «Збереження природних ресурсів навколишнього середовища: виклики та загрози» (1 та 2 панель) - модератор Ніна Подколзіна, регіональний координатор ПРООН з досягнення Цілей сталого розвитку; «ЦСР і громадянське суспільство» (3 панель) – модератор Надія Левицька, кандидат психологічних наук, декан ФСТОР ЧНТУ, керівник ресурсного Центру зі сталого місцевого розвитку громад ЧНТУ; «Освіта, наука, інновації в інтересах ЦСР» - модератор Анна Вербицька, кандидат наук державного управління, доцент кафедри соціальної роботи ЧНТУ.

Нагадаємо, що партнерами нинішньої конференції виступили: Програма розвитку ООН, Чернігівська обласна рада та облдержадміністрація, а також Чернігівський національний технологічний університет.

Як було наголошено, за підсумками сьогоднішнього обговорення будуть напрацьовані відповідні висновки, які сприятимуть подальшому сталому розвитку Чернігівщини.


Довідково:

«Цілі сталого розвитку» (ЦСР, відомі також як Глобальні цілі) — ключові напрямки розвитку країн, що були ухвалені на Саміті ООН зі сталого розвитку. Вони замінили Цілі розвитку тисячоліття, термін яких закінчився наприкінці 2015 року. ЦСР ухвалені на період від 2015 до 2030 року і нараховують 17 Глобальних цілей, яким відповідають 169 завдань.
Офіційний документ (Резолюція) Генеральної Асамблеї ООН зветься «Перетворення нашого світу: Порядок денний в області сталого розвитку на період до 2030 року» (англ. Transforming our world: the 2030 Agenda for Sustainable Development), прийнятий 25 вересня 2015 року та оголошує новий план дій, орієнтований на виведення держав на траєкторію
сталого та життєстійкого розвитку світової спільноти .


Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю виконавчого апарату Чернігівської обласної ради

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини